Barbara Kozelj zingt op 25 februari in De Paulus. |
Barbara Kozelj zingt op 25 februari in De Paulus. | Foto: Andreas Terlaak

Mezzosopraan Barbara Kozelj zondag 25 februari in De Paulus

Algemeen

De Zondagmatinee in De Paulus, 25 februari om 16.00 uur, is aan mezzosopraan Barbara Kozelj en Nederlandse Muziekprijs winnaar 2022 Thomas Beijer, piano. Zij brengen een veelzijdig programma, daarin de wereldpremière van ‘Three Auden Songs’ van Elmer Schönberger.

Door Lucien Knoedler

De hele vorige week leidde Barbara Kozelj op het Koninklijk Conservatorium een liedklas: “Acht zangers van diverse herkomst, het thema was volksliederen. Portugese Fado’s bijvoorbeeld, en een lied door een Letse componist. Na intensieve voorbereiding volgde ‘s avonds de uitvoering.”

“Een voordracht rust op drie pijlers: het verhaal - de diepere betekenis begrijpen-, wat de componist ermee doet - hoe taal en muziek op elkaar betrokken zijn, de partituur doorgronden - en het lichaam, dat is je instrument; je moet fysiek steeds in topconditie zijn, alleen dan kun je vrijelijk uitdragen wat je zingt.” U bent geen conservatoriumdocent? “Daarvoor ben ik te druk met de voorbereidingen op mijn optredens. Nog maanden te gaan bereid ik me al voor op Richard Strauss’ opera ‘’Der Rosenkavalier’’ waarin ik de rol van Octavian zing.” Maar nu Dvoráks vroegste liederen, deze hoort men zelden. “Thomas en ik zijn dol op Dvorák, dit zijn echt romantische liederen, ik zing ze in het Tsjechisch.” Een sterk contrast is daarna Janáceks Moravische volksliederen: “Hij laat de originele teksten en melodieën intact die hij op de piano met minimale middelen ondersteunt zodat deze liederen recht tot het hart spreken.’ Over Schönbergers ‘Three Auden Songs’: “Het is onze taak wereldpremières te brengen.” 

Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel en muziekkamer-oegstgeest.org, vrij entree tot 18-jarigen bij een volwassene met een ticket.

Uit de krant

Uit de krant