Mensenmens Leo Peppelenbos (met wijntje) heeft afscheid genomen van Van der Zalm. |
Mensenmens Leo Peppelenbos (met wijntje) heeft afscheid genomen van Van der Zalm. | Foto: Willemien Timmers

Verswinkel Van der Zalm zwaait Leo Peppelenbos uit

Algemeen

Op vrijdag 9 februari was het een drukte van belang bij de verswinkel van Van der Zalm aan de Irislaan. In de zaak, en in een grote partytent die voor de gelegenheid was opgezet, namen klanten en collega’s afscheid van Leo Peppelenbos. Leo was 38,5 jaar een vertrouwd gezicht in de winkel van Van der Zalm.

Door Willemien Timmers

“Na bijna veertig reuze gezellige jaren bij Van der Zalm is de tijd aangebroken om met pensioen te gaan”, liet de 64-jarige Leo vorige week in een advertentie in de Oegstgeester Courant weten. Daarbij nodigde hij iedereen uit om afgelopen vrijdagmiddag voor een borrel langs te komen.

Leo Peppelenbos is een geboren en getogen Oegstgeestenaar. Na in allerlei horecazaken als kok gewerkt te hebben, onder andere in restaurant Wienerwald (nu Van der Werff) in Leiden, kwam hij in 1985 in dienst bij Van der Zalm. Hij bracht behoorlijk wat ervaring mee, en hoefde niet meer in het weekend en ’s avonds te werken.

‘De grote pan’

“Hij is de geestelijk vader van ‘de grote pan’,” vertelt Frits van der Zalm enthousiast. “Het zal ongeveer 1990 geweest zijn, dat we een grote pan in de zaak hier neerzetten om gerechten te laten zien. ‘Waarom maken we er geen paella in’, opperde Leo. En zo gebeurde het. Ik denk dat we wel zestig kilo maakten, en de pan was binnen tien minuten leeg.” In de pan maakte Leo ook zijn befaamde ‘Aziatische rijst’.

Mensenmens

Frits geeft aan Leo te zullen gaan missen. “Leo is een heel gezellige vent met een creatieve geest. Hij mengt goed in elk gezelschap, en kent iedereen. Een echt ‘mensenmens’ en een superverkoper. Tsja, voor de zaak, die mijn zoon nu draaiende houdt, is het echt een aderlating. Als Leo achter de toonbank stond, kon je als chef vol vertrouwen de deur uit.” Gelukkig heeft Van der Zalm, als goede werkgever, nog een aantal mensen in dienst die ook al jarenlang bij de zaak zijn.

“Het is leuk om te bedenken dat Leo vier generaties Van der Zalm heeft meegemaakt. Mijn opa Coen, mijn vader Do, mij en mijn zoon Coen”, vertelt Frits. “En Leo was altijd in voor zottigheid. Dat was ook leuk voor de oudere mensen die hier dagelijks hun verse avondmaaltijd komen halen. Hij is een meester in het woordenspel, en had zo al snel een ‘klik’ met de klanten.”

Nieuwe levensfase

Leo, die om een duistere reden door veel mensen ‘Kees’ wordt genoemd, staat vrijdag met een wijntje in zijn hand heerlijk te genieten van alle aandacht. “Na 47,5 jaar werken is het tijd voor een nieuwe levensfase, en daar heb ik ontzettend veel zin in. Ik ga volop genieten van onder andere fietsen, zwemmen en biljarten.”

De vrolijke verstokte vrijgezel geeft aan dat hij in alle jaren ‘altijd zichzelf gebleven is’. “Ik kon heerlijk lachen met de klanten; ik heb nooit een rol gespeeld. En ik merk: wat je geeft aan aardige woorden, krijg je terug.”

Hij gaat de klanten missen. “Ik houd ervan om onder de mensen te zijn, en met een lach en een traan met ze me te leven. Gelukkig blijf ik in de buurt wonen.”

En de klanten? Die zijn unaniem. “We gaan Leo vreselijk missen. Het pretpark dat Van der Zalm was als Leo achter de toonbank stond, wordt nu een stiltegebied.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant