Jaap van den Broek (r) aan het werk. | Archieffoto
Jaap van den Broek (r) aan het werk. | Archieffoto Foto: Willemien Timmers

Jaap van den Broek opnieuw op zoek naar bruikbare fietsen

Algemeen

In 2016 bracht het COA 56 alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA’s) onder in de gebouwen naast de jeugdgevangenis tegen de grens met Sassenheim. Een groepje Oegstgeester raadsleden nam het initiatief om die kinderen te voorzien van warme kleding, van computers om met familie te kunnen communiceren en van fietsen, waarmee zij naar school en winkels zouden kunnen gaan.

‘Wij helpen vluchtelingen in de regio graag aan een rijwiel’

Raadslid Jaap van den Broek ging fietsen verzamelen en met anderen van het Repair Café repareren.

De Oegstgeester Courant besteedde er toen aandacht aan en binnen korte tijd stonden er in de tuin van Jaap zo’n tachtig fietsen voor die AMA’s. Geschonken door Oegstgeestenaren die in de schuur nog wel een fiets hadden staan. Nog voor alle jongelui in de bijgebouwen van de jeugdgevangenis aangekomen waren, stonden hun fietsen al klaar. Oegstgeest toonde zich een gastvrije gemeenschap.

Vrijwilligers

Daarna kwam het verzoek van Vluchtelingenwerk Oegstgeest om statushouders, die in Oegstgeest kwamen wonen, van fietsen te voorzien. Vrijwilligers sloten zich bij initiatiefnemer Jaap aan en woningbouwvereniging MeerWonen voorzag hen ‘om niet’ van een werkruimte aan de Surinamestraat.

Dit initiatief loopt nog steeds en veel Oegstgeestenaren weten dat ook want elke week wordt er na een telefoontje wel een fiets onder de carport van Jaap gezet. Inmiddels zijn er door deze vrijwilligers meer dan 1200 fietsen naar statushouders en inmiddels ook Oekraïners gegaan. En dat nog zonder de kinderfietsen mee te rekenen, want die worden niet geregistreerd. Ondertussen worden alleen nog fietsen verstrekt aan mensen die in Oegstgeest wonen, maar omdat daaronder ook de steeds wisselende statushouders en Oekraïners in het Hoefijzergebouw vallen, blijft er vraag naar fietsen. 

Gebrek

Vanuit omliggende gemeenten kan door gebrek aan capaciteit al lang niet meer worden ingegaan op nieuwe vragen om een fiets. In de Leeuwenhorst in Noordwijk zijn inmiddels zo’n vijftig AMA’s ondergebracht. De helft daarvan is nog zo jong, dat zij onder begeleiding met taxibusjes naar school moeten worden gebracht. Maar de jongelui die naar het voortgezet onderwijs gaan, moeten dat noodgedwongen met de bus doen. En even er tussenuit met het ov kan niet. Dat zou met een fiets wel kunnen.

Verzoek

“De Noordwijkse inwoners hebben hun gastvrijheid richting AMA’s nog niet laten zien door fietsen te doneren”, vertelt de enthousiaste vrijwilliger Jaap van den Broek. “Vandaar het verzoek van het COA aan mij en mijn vrijwilligers in Oegstgeest of wij kunnen helpen. De inwoners van Oegstgeest hebben immers eerder blijk gegeven voor vluchtelingen open te staan. En zeker voor kinderen.”

Contact

Jaap wil graag op het verzoek ingaan, maar redt dat niet zonder hulp. Hij is daarom op zoek naar vrijwilligers die bij dit project mee willen helpen fietsen repareren èn op zoek naar fietsen voor jongeren van 13 tot 18 jaar. Wie u iets voor deze gevluchte kinderen wil doen, neemt contact op met Jaap van den Broek. Hij is doorgaans te bereiken op 06 53744954.

Uit de krant

Uit de krant