In 2019 is er speciaal voor oeverzwaluwen een nestkast geplaatst.
In 2019 is er speciaal voor oeverzwaluwen een nestkast geplaatst. Foto: Wil van Elk

Rondje Klinkenbergerplas op zondag 11 februari

Algemeen

Het Milieu Educatie Centrum Oegstgeest organiseert op zondag 11 februari een rondwandeling met gids om de Klinkenbergerplas. De wandeling start om 10.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Het startpunt is bij de fietsenstalling ter hoogte van de fietsbrug over de Haarlemmertrekvaart. 

De wandeling is gratis, aanmelden is niet noodzakelijk, maar wel prettig; via wandeling@mecoegstgeest.nl.

In 2014 is een wandelpad rond de plas aangelegd. In 2017 en 2018 heeft de gemeente Oegstgeest er een aantrekkelijk recreatie- en natuurgebied gevormd. In 2019 is er speciaal voor oeverzwaluwen een nestkast geplaatst. In de kast zijn zestig buizen gevuld met aarde, die in het broedseizoen steeds vaker worden gevonden door oeverzwaluwen.

De Klinkenbergerplas werd vroeger ‘De Put van Menten’ genoemd: vanaf de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zijn er enorme hoeveelheden zand gewonnen. Hiermee zijn de Merenwijk, Schiphollijn, Haaswijk en Morsebel aangelegd. Uiteindelijk ontstond er een plas van zestig hectare met een diepte tot dertig meter. Dit zand, dat in de laatste ijstijd de ondergrond van Nederland vormde en als Doggerland doorliep naar Engeland, zat ongeveer vijftien meter onder het veen.

Op de plas verblijven ‘wintergasten’, trekvogels die in het hoge noorden (Schotland, IJsland, Scandinavië, Rusland) broeden en met miljoenen overwinteren in Nederland. De smient is een vogel die in koude periodes vaak met duizenden tegelijk op de Klinkenbergerplas gezien wordt. Ook van enkele andere soorten zie je er vaak tientallen of honderden exemplaren.

Tip: neem een verrekijker mee om de vogels op de plas goed te kunnen bekijken.

Uit de krant

Uit de krant