Onderzoeker Gali Albalak. 'De invloed van bewegen op onze biologische klok'.
Onderzoeker Gali Albalak. 'De invloed van bewegen op onze biologische klok'. Foto: LUMC

LUMC zoekt ouderen met slaapproblemen

Algemeen

Dit voorjaar start het LUMC een onderzoek naar de invloed van bewegen in de ochtend en avond op onze biologische klok. Voor deze studie is het academisch ziekenhuis op zoek naar ouderen uit de regio die kampen met slaapproblemen. 

In de studie Op Tijd kijkt onderzoeker Gali Albalak naar het effect van lichaamsbeweging op de slaapkwaliteit en op andere gezondheidsaspecten zoals stofwisseling en stemming. Vooral het tijdstip van de lichamelijke beweging speelt hierbij een grote rol: op welk moment van de dag is bewegen het gunstigst?

Daarvoor zoekt Albalak ouderen (65 tot 75 jaar) uit de regio die slaapproblemen hebben en niet al dagelijks intensief trainen. De studie beslaat in totaal acht weken (2 mei tot 27 juni 2024). Gedurende deze weken volgt de deelnemer een programma waarbij dagelijks sportlessen worden gevolgd, gevolgd door periodes waarin rust wordt aangehouden. De sportlessen worden vier keer per week op een locatie vlakbij het LUMC gegeven, de overige drie dagen wordt thuis bewogen. 

Vergoeding

Tussentijds wordt de gezondheid van de deelnemers gemeten via een vragenlijst en diverse meetinstrumenten. Zo slaapt de deelnemer onder meer op een geavanceerde slaapmat waarmee nauwkeurig de slaapconditie wordt gemeten. Behalve de zestien gratis sportlessen onder deskundige begeleiding en een persoonlijke bijdrage aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek, ontvangt de deelnemer een vergoeding van 250 euro.

Deelnemers kunnen zich telefonisch aanmelden via 06-15471053 (maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur) of per e-mail (optijdstudie@lumc.nl). 

De Op Tijd-studie is opgezet door de afdeling interne ouderengeneeskunde van het LUMC in samenwerking met Leyden Academy. Op de website van die laatste is meer informatie over het onderzoek te vinden. 

Uit de krant

Uit de krant