Jacques van Bellen neemt op 7 december afscheid. | Foto Willemien Timmers
Jacques van Bellen neemt op 7 december afscheid. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Jacques van Bellen na 62 jaar met pensioen

Algemeen

Komende zaterdag, 2 december, staat Jacques van Bellen (81) voor het laatst in zijn kapsalon aan de Lange Voort. Een gedenkwaardige dag voor hem en voor het dorp omdat hij er dan 62 werkzame jaren in Oegstgeest op heeft zitten. Hij werkt nog steeds met veel plezier, maar hij kijkt ernaar uit meer tijd aan zijn hobby’s te gaan besteden. Met het pensioen van Jacques van Bellen komt er een einde aan 98 jaar ‘Van Bellen kappers’ in Oegstgeest.

Op donderdag 7 december is er een afscheidsreceptie in de kapsalon van 15.30 tot 17.30 uur.

Door Willemien Timmers

“Mijn vader opende in 1925 een kapperszaak in de De Kempenaerstraat, op de hoek van de Koninginnelaan. Daar heeft hij twaalf jaar een salon gehad, totdat het pand verkocht werd en hij aan de Terweeweg 3B, tegenover de Beukenhof, verder ging. ‘Salon artistique’ noemde hij de zaak. Vijf jaar later, in 1942, werd ik in dat huis geboren. Als negende van elf kinderen.” Hij lacht. “Het was prachtig verdeeld bij ons thuis met vijf meisjes en zes jongens.”

Ondernemend

Kleine Jacques was van jongs af aan al een ondernemend ventje. “Ik was regelmatig zoek. Dan stond ik ergens in het dorp bij een etalageruit televisie te kijken, of was ik naar Leiden gewandeld.” Vandaar dat besloten werd de doerak naar een internaat in Den Briel te sturen. “Als je dat met de ogen van nu bekijkt, klinkt dat best heftig. Maar ik heb er tot mijn zestiende goede jaren gehad.” In die jaren zag hij Oegstgeest alleen met Kerst, Pasen en in de zomervakantie. “Maar ook in Den Briel maakte ik genoeg mee hoor! Zo woonde ik daar tijdens de watersnoodramp in 1953 en mocht ik de nonnen en paters helpen bij allerlei klussen.”

Eind jaren vijftig kwam de jonge Jacques terug naar Oegstgeest, en ging hij naar de kappersschool in Den Haag. “Ik werd leerling bij mijn vader in de zaak, maar dat bleek geen succes. Na een maand of vijf vond ik een baantje in Den Haag.”

Grote broer Hans van Bellen had ook de kappersopleiding gedaan, en viel in voor vader van Bellen als die het dorp uit was. Later opende Hans zijn eigen zaak in de Leidse Mariënpoelstraat.

Toen vader echter hartproblemen kreeg, was Jacques de aangewezen persoon om de zaak over te nemen. “Met negentien jaar was ik al de eigenaar van mijn eigen zaak.”

Lange Voort

Toen in 1964 Winkelcentrum Lange Voort werd gebouwd, Schreef Jacques zich in, en verhuisde de zaak naar het nieuwe deel van Oegstgeest. “We begonnen op nummer 39. Een heel diep pand, waar nu het reisbureau zit. Daar runden we een kapsalon, een schoonheidssalon en een parfumerie.” Later, in 1976 kwam daar een ‘barbershop’ bij op de plek waar ‘Jacques van Bellen Kappers’ nog steeds zit: op Lange Voort 11 C-D.

Er braken gouden tijden aan. “We hadden twaalf man personeel, en hadden ook een afdeling met accessoires, oorbellen en sjaals.”

Enthousiast vertelt Jacques hoe hij begin jaren tachtig, soms samen met personeelsleden, cursussen volgde bij Vidal Sassoon in London. “Hij had een revolutionaire knipmethode geïntroduceerd, waarbij je zonder krultangen en föhns toch een prachtig kapsel kon creëren.”

Kunst

Ook Jacques vrouw Hanni denkt met plezier terug aan de jaren tachtig. “We gebruikten toen ook de bovenverdieping hier, en zorgden elke zes weken voor een nieuwe expositie van een kunstenaar. ‘Kapwerk – Vakwerk – Kunstwerk’ stond er op de etalage. Soms hingen er wandkleden, en dan weer stonden er prachtige beelden. Het was een énige tijd, waarin ik in een deel van de salon een heel gezellig winkeltje runde met allerlei snuisterijen.”

Huishoudbeurs

De actieve winkeliersvereniging van Winkelcentrum Lange Voort organiseerde in die jaren regelmatig grote evenementen. “Zo had voorzitster mevrouw Münninghoff ooit een grote tent neer laten zetten en werd ik gevraagd om een grote kappersshow te presenteren. Dat werd zo’n succes dat men mij ook uitnodigde voor de Leidato en andere huishoudbeurzen. Heel leuk om met mijn hechte team te doen. Bezoekers bleven echt staan kijken hoe het eindresultaat werd, soms tot ergernis van de ondernemers in de stand tegenover mij,” zegt hij met een grote grijns. “Het was een mooie tijd, waarin we ook veel prijzen wonnen.”

Hobby’s

Jacques van Bellen, die bijzonder veel jonger oogt dan de leeftijd die in zijn paspoort staat, kan een boek schrijven over zijn ondernemingen, de verschillende haartrends en de verhalen die hij tijdens het knippen te horen kreeg. “Het kappersvak is een geweldig vak, waarin je je artistiek kunt uiten en mensen blij kunt maken. Toch is het na 62 arbeidsjaren mooi geweest. Ik ben nu 81 en nog jong van geest, dus ik ga genieten van mijn hobby’s en mijn familie. We hebben in de Boterhuispolder in Warmond een heerlijke tuin waar we ongetwijfeld veel tijd gaan doorbrengen. Ik kijk er ook naar uit om meer langeafstandswandelingen te maken, te fotograferen en musea te bezoeken.”

Overname

De nog steeds bloeiende zaak aan de Lange Voort wordt, mét het vertrouwde team, overgenomen door Jasper Minnee, een Leiderdorper die zelf ook uit een kappersfamilie komt. “De overgang zal ‘smooth’ zijn. Natuurlijk gaat de kapsalon anders heten, maar dat wordt in de eerste maanden van 2024 vanzelf duidelijk.”

Op donderdag 7 december is er een afscheidsreceptie in de kapsalon van 15.30 tot 17.30 uur.

Op de Leidato in de jaren '80.

Uit de krant

Uit de krant