Hart voor Oegstgeest had zijn tent zaterdag in de stromende regen opgeslagen.
Hart voor Oegstgeest had zijn tent zaterdag in de stromende regen opgeslagen.

Dertig jaar Hart voor Oegstgeest

Algemeen

De twee zaterdagen voor verkiezingen worden de Oegstgeester winkelcentra traditiegetrouw onveilig gemaakt door politieke partijen die het winkelende publiek met foldertjes belagen. Afgelopen zaterdag viel op dat maar twee van de zesentwintig landelijke partijen aan de Lange Voort actief waren. En een verrassing was dat er een zevenentwintigste partij zijn tent voor de Hema had opgeslagen.

Het was Hart voor Oegstgeest, die als lokale partij natuurlijk niet voor de Tweede Kamer ging maar toevallig wel dertig jaar bestaat. Dat moest gevierd worden. Dus was er voor de langskomende shoppers koffie en thee met wat lekkers erbij. Maar vooral ook was er de gelegenheid om te praten over de zaken, die onze inwoners lokaal bezighouden.

Er hing een lijst met stellingen waarover een mening kon worden gegeven en een lijst waarop iedereen zijn zorgen, vragen, klachten of suggesties kwijt kon.

Toen in de loop van de middag de wind en regen er drie lokale campagnevoerders nodig bleken om de tent op zijn plaats te houden, hielden zij het voor gezien. Maar wel pas nadat de andere partijen, die waardering verdienen voor hun inzet onder deze barre omstandigheden, een beschutte plek hadden opgezocht.

Hart voor Oegstgeest zette het jubileum om vier uur voort in de Kleine Zaal van het Dorpscentrum.

Eind 1993 werd de partij als ‘Leefbaar Oegstgeest’ opgericht door verontruste burgers, die de plannen om een groot nieuw gemeentehuis te ontwikkelen op het parkeerterrein aan de Lange Voort/Lijtweg geheel niet zagen zitten. Het paste volgens die burgers niet in het dorpse karakter van Oegstgeest. 

“De toenmalige burgemeester en wethouders wilden duidelijk voort in de vaart der volkeren. Dat moest toch gewoon kunnen en wel bij de Voort. Het voorstel lag er, het hoefde slechts door de raad te worden goedgekeurd – en dan kon de bouw beginnen”, liet een woordvoerder van HvO weten. “Maar er was niet gerekend op een heel grote weerstand en overweldigende adhesiebetuigingen in het dorp. Dat leidde ertoe dat de Verontruste Burgers zich in 1993 verenigden in de lokale politieke partij Leefbaar Oegstgeest

Het gevolg was een ongehoord succes bij de verkiezingen in maart 1994: 42% van de stemmen! Zeven van de vijftien raadszetels voor deze nieuwe partij.”

Het programma ‘Andere Tijden’ van de VPRO weidde in 2010 met ‘Terug naar Oegstgeest’ een uitzending over de opkomst van lokale partijen aan met als voorbeeld het succes van Leefbaar Oegstgeest. Het is op internet terug te zien bij VPRO Andere Tijden.

Met de komst van Leefbaar Oegstgeest, later omgedoopt tot ‘Hart voor Oegstgeest, is veel veranderd. “Het ‘Wij regelen het wel, en wij besluiten voor u’ was voorbij.”

Er kwam geen ‘Manhattan aan de Rijn’ maar een gemeentehuis in de voormalige Jelgersmakliniek, een verwaarloosde historische buitenplaats Rhijngeest. Daardoor werd niet (te) groots uitgepakt aan de Voort maar werd een landgoed behouden en een Buitenplaats in ere hersteld. 

In 2004 werd het initiatief genomen om vast te leggen hoe Oegstgeest eruit zag en wat de waarde en typische karakteristieken van onze gemeente zijn. Dit initiatief heeft geleid tot een belangrijk document: de Structuurvisie 2005-2020 met heldere omschrijvingen en de bedoeling van de verschillende wijken.

“Een verder belangrijk wapenfeit is het voorkomen van ‘herstructurering in de regio’ hetgeen een andere term is voor ‘Fusie met Leiden‘. Hart voor Oegstgeest was een felle tegenstander overigens samen met de VVD van toen.” Met de aanstelling van een kroonbenoemde burgemeester verdween een fusie met Leiden naar de achtergrond.

De jubileumbijeenkomst in het dorpscentrum werd door voorzitter Frits van Dissel beëindigd met een advies: “Hart voor Oegstgeest geeft geen stemadvies maar stelt wel vast dat leefomgeving, ecologie en klimaat, belangrijke thema’s bij de verkiezingen zijn.”

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant