Sietske Steenbergen, Ivonne Janka en Doortje van Helden (Present).
Sietske Steenbergen, Ivonne Janka en Doortje van Helden (Present). Foto:

‘Kerstengelen’ geven licht en liefde

Algemeen

“Een lichtpuntje zijn in het leven van de ander. Hoe mooi is dat?” Sociaal makelaar Sietske Steenbergen is enthousiast aan het woord.

Naast haar zit Ivonne Janka, vrijwilligersmakelaar. “In de wintermaanden, waar het vroeg donker is en de avonden extra lang lijken, kan je je heel alleen voelen. Of je herinnert je hoe het vroeger was en wat je nu mist. Het doet mij verdriet dat mensen zich zo alleen kunnen voelen. Daar willen we graag wat aan doen.” 

Stichting Present organiseert al jaren de Kerstengelactie en matcht ‘Kerstengelen’ aan inwoners die wat extra licht en liefde kunnen gebruiken. Doortje van Helden, algemeen coördinator van Present: “Eind november maken we de matches tussen de Kerstengelen die zich hebben aangemeld en de mensen die wel een lichtpuntje kunnen gebruiken. We proberen daarbij zo goed mogelijk naar de wensen van beide kanten te kijken. Iets voor elkaar betekenen kan met een klein gebaar als een kaartje sturen of een bezoekje brengen. Het is niet ingewikkeld, het gaat enkel om de aandacht die je voor een ander hebt. En wat is het dan gaaf om begin december de Kerstengelen uit te sturen naar de verschillende mensen met elk weer hun verhaal en te zien wat voor contact daar ontstaat!”

Meer mensen

De wens is om dit jaar meer mensen te kunnen bereiken in Oegstgeest. Sietske: “We willen zoveel mogelijk mensen bereiken. Inwoners die zich van hun engelachtige kant willen laten zien door zich aan te melden, of mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Laten we zoveel mogelijk liefde en warmte verspreiden in deze maanden.” 

De kerstengel kan aangeven wat hij graag doet voor een ander. Dat kan ook een leuk uitje zijn naar de kerstmarkt in Leiden of de familievoorstelling in het Dorpscentrum op 17 december. Sietske: “Maar vergeet ook zeker de maand januari niet. Die weken zijn vaak nog veel leger en hoe fijn is het dan om een lieve blijk van aandacht te krijgen van een dorpsgenoot.” 

De kerstengel zet zich tussen 11 december en 15 januari 2024 in. 

Voor aanmelding kijk op www.presentleiden.nl of neem contact op met Sietske (sociaalmakelaar@oegstgeest.nl | 06 83079884) of Ivonne (vrijwilligersmakelaar@dorpskracht.nl | 06 32149647). Mensen die zelf behoefte hebben aan een engel, hoeven niet te schromen om zelf contact op te nemen.

Uit de krant

Uit de krant