Oegstgeest staat landelijk onderaan de lijst voor wat betreft het percentage inwoners met suikerziekte. |
Oegstgeest staat landelijk onderaan de lijst voor wat betreft het percentage inwoners met suikerziekte. | Foto: Nataliya Vaitkevich

Oegstgeest heeft minste diabetespatiënten van Nederland

Algemeen

De gemeente Oegstgeest heeft, naar verhouding, het laagste aantal inwoners met suikerziekte van heel Nederland. Dit en meer blijkt uit onderzoek dat Independer deed op basis van de meest recente Vektis data in aanloop naar Wereld Diabetes Dag (14 november).

Eerder bleek al dat Oegstgeest de sportiefste gemeente van Zuid-Holland is. Twee gegevens die ongetwijfeld hoog met elkaar correleren.

Diabetes komt vaker voor dan veel mensen denken. Volgens meest recente cijfers hebben momenteel zo’n 220.000 Zuid-Hollanders suikerziekte, wat neerkomt op 5,9% van alle inwoners binnen de provincie. Wel zijn er grote lokale verschillen. Zo gaat het in Nissewaard en Zoetermeer zelfs om 7,5% van de inwoners.

Naar verhouding wonen er in Zuid-Holland iets minder diabetici dan in andere provincies. In Drenthe ligt het percentage het hoogst. Hier heeft 7,4% van de inwoners de diagnose diabetes gekregen. Ook in Limburg (7,1%) en Groningen (6,8%) hebben relatief veel mensen suikerziekte. In Utrecht ligt het percentage het laagst (5,1%).

Binnen Zuid-Holland zijn er grote lokale verschillen. Volgens meest recente cijfers wonen de meeste mensen met diabetes in Nissewaard en Zoetermeer. In beide gemeenten heeft 7,5% van de inwoners suikerziekte. De vijf Zuid-Hollandse gemeenten met naar verhouding de meeste diabetici:

1. Nissewaard: 7,5% van de inwoners heeft diabetes

2. Zoetermeer: 7,5% van de inwoners heeft diabetes

3. Capelle aan den IJssel: 7,3% van de inwoners heeft diabetes

4. Ridderkerk: 7,3% van de inwoners heeft diabetes

5. Zwijndrecht: 7,3% van de inwoners heeft diabetes

Oegstgeest onderaan de lijst

In Oegstgeest ligt het percentage juist het laagst (3,3%). Deze gemeente heeft hiermee zelfs - naar verhouding - het laagste aantal inwoners met suikerziekte van heel Nederland.

Voor de berekening van het aantal inwoners met diabetes is gekeken naar de prevalentiecijfers van Nivel voor 2022 en dit is afgezet tegen de inwoners volgens het CBS voor 2022. Voor de regionale cijfers is gebruikgemaakt van de Vektis cijfers over 2021 Deze cijfers komen twee jaar na dato beschikbaar en zijn zodoende de meest recent beschikbare cijfers.

Inwoners werden meegeteld voor deze indicator als ze voldoen aan een van volgende criteria: -Medicatie voor diabetes (zowel orale medicatie als insuline, minimaal 15 dagdoseringen in het jaar) -Eerstelijns ketenzorg voor diabetes - Begeleiding door de huisarts voor diabetes - Behandeling in het ziekenhuis voor diabetes (dit betreft ook kinderen en vrouwen met zwangerschapsdiabetes) 

Uit de krant

Uit de krant