In Oegstgeest sporten veel inwoners minimaal eenmaal in de week. | Archieffoto
In Oegstgeest sporten veel inwoners minimaal eenmaal in de week. | Archieffoto Foto: Monique Shaw

Oegstgeest sportiefste gemeente van Zuid-Holland

Algemeen

Landelijk is alleen Wageningen sportiever

Sporten wint aan populariteit. Na een dieptepunt in de coronajaren sport nu ruim 6 op de 10 Nederlanders minstens één keer per week. Het gebruik van digitale tools bij het sporten groeit daarbij explosief. Van alle Nederlanders zijn de inwoners van gemeente Wageningen het sportiefst. Oegstgeest staat op een mooie tweede plaats. Dit blijkt uit recent onderzoek van FBTO naar de sportiviteit van Nederlanders. Oegstgeest staat landelijk ook tweede voor wat betreft lidmaatschappen van sportclubs. Hiermee staat onze geestgemeente ook eerste in Zuid-Holland.

Ruim zestig procent van de Nederlanders sport minstens een keer in de week. Na een dieptepunt in 2021 (54%) sporten we elk jaar meer. Het pre-corona niveau van 2019 (66,5%) halen we nog niet. Het gebruik van digitale tools bij het sporten, zoals apps, trackers en video’s, wint de laatste jaren enorm aan populariteit. 

Meer gebruik van apps en video’s

Apps, trackers en video’s worden onder sporters steeds populairder om progressie te meten, door te leren of om activiteiten te tracken. 63% van alle sporters gebruikt digitale tools om de progressie te meten. In 2016 was dit nog 39%. Vooral de duursporters (wielrenners, hardlopers, wandelaars) zijn digitaal actief, 83% van hen maakt gebruik van 1 of meer apps. 

Wageningen is de sportiefste gemeente van Nederland

Binnen Nederland blijkt Wageningen de sportiefste gemeente. De Gelderse gemeente valt op door het hoge aantal inwoners dat wekelijks minimaal één keer sport (64%). Verder is er een ruime keuze aan sportclubs en hebben veel inwoners hier een lidmaatschap. Bovendien scoort Wageningen bovengemiddeld op het gebied van fietsgebruik.

Dit is de top 5 van de sportiefste gemeenten van Nederland:

1• Wageningen (Gelderland)

2• Oegstgeest (Zuid-Holland)

3• Heemstede (Noord-Holland)

4• Groningen (Groningen)

5• Oldenzaal (Overijssel)

Sportabonnementen

Een teken van échte sportiviteit is de hoeveelheid mensen die lid zijn van een sport. In het onderzoek zijn 7 sporten meegenomen: atletiek, gymnastiek, hockey, tennis, voetbal, volleybal en zwemmen. In Noord-Holland hebben de meeste inwoners een abonnement op een sportclub van 1 van de 7 sporten. 

De top 5 gemeenten met de meeste sportlidmaatschappen zijn:

1• Bloemendaal (Noord-Holland)

2• Oegstgeest (Zuid-Holland)

3• Gooise Meren (Noord-Holland)

4• Dinkelland (Overijssel)

5• Laren (Noord-Holland)

De inwoners van het Limburgse Kerkrade scoren het laagst op sportief gebied. Zo sporten relatief weinig inwoners minimaal één keer per week (39%). Ook wordt er in de gemeente relatief weinig gefietst.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.fbto.nl/verzekeringen/berichten/sportiefste-gemeente-van-nederland

Uit de krant

Uit de krant