Francis Eijsackers, Marita Danhof en Sietske Steenbergen verwachten veel bezoekers op de gezondheidsmarkt.
Francis Eijsackers, Marita Danhof en Sietske Steenbergen verwachten veel bezoekers op de gezondheidsmarkt. Foto:

Gezondheidsmarkt op 7 oktober in Dorpscentrum

Algemeen

Op zaterdag 7 oktober vindt in het Dorpscentrum de Gezondheidsmarkt plaats. Het thema is: ‘Vitaal ouder worden: kies uw eigen route’.

Inspiratie om je eigen route te bepalen

De initiatiefnemers van de markt zijn enthousiast. Francis Eijsackers vertelt hoe zij jaren geleden vanuit haar toenmalige werkgever Activite in contact kwam met het burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest (LZLO). “Als thuiszorgorganisatie loop je tegen grenzen aan. De noodzaak om ‘formele zorg’ te verbinden met ‘informele zorg’ was mijn drijfveer om mij in te zetten voor het burgerinitiatief. Na de start van het project ‘Ken je Buren’ is twee jaar geleden het Zorgpact opgesteld, waarin zorg- en welzijnspartijen samen met het burgerinitiatief uitspreken te willen samenwerken aan toekomstbestendig wonen en zorgzame buurten.”

Marita Danhof van LZLO vult aan: “We zijn in de wijk Oranje-Nassau gestart met een buurtoverleg om elkaar beter te leren kennen vanuit de diverse organisaties en de activiteiten die daar georganiseerd worden. Dat viel samen met de komst van de sociaal makelaar, die dit direct opgepakt heeft om breder te organiseren.”

Bewegen, gezond eten en sociaal contact

Deze sociaal makelaar, Sietske Steenbergen, laat weten dat de Gezondheidsmarkt van 7 oktober een wens is vanuit meerdere hoeken. “We wonen langer zelfstandig thuis. Maar hoe doen we dat verantwoord? Welke ondersteuning is er bijvoorbeeld vanuit een ergotherapeut, diëtist of een mantelzorgondersteuner. Maar ook: wat is er mogelijk aan vitaliteit en beweging? Hoe werken de zorg- en de welzijnsorganisaties daarin samen met elkaar? Kernwoorden in al die gesprekken zijn bewegen, gezond eten en sociaal contact. Met een klein groepje ontstond toen het idee: laten we iedereen die daar iets in biedt voor de ouder wordende inwoner van Oegstgeest bij elkaar brengen op een informatiemarkt.”

Veel aanbod

Op 7 oktober kan de bezoeker een zaal vol divers aanbod verwachten. Er zijn ruim twintig organisaties die zich aangemeld hebben om te bezoeker te vertellen welke mogelijkheden er zijn. Marita: “We moeten ons bewust zijn dat mensen zelf verantwoordelijk voor hun toekomt zijn. Wat kan je zelf organiseren? Het hebben van een netwerk is daar heel belangrijk in.” Het Wijksamenwerkingsverband Oegstgeest is ook aanwezig om het gesprek aan te gaan vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid: Wat heb jij nodig om je gezonder, veerkrachtiger en gelukkiger te voelen?” 

In de zalen boven in het Dorpscentrum zijn er meerdere inhoudelijke presentaties, bijvoorbeeld over casemanagement bij dementie en over mantelzorgondersteuning. De dag wordt afgesloten met een lezing van Pieter Blickman en een paneldiscussie waarin bestuurders het gesprek met de zaal aangaan. Sietske is enthousiast over de aanloop naar deze markt. “Iedereen draagt zijn steentje bij, er is samenwerken door simpelweg te doen. Omdat we allemaal de urgentie begrijpen.”

Francis, Chief of Impact bij Groenoord Zorgt sluit af: “Stel jezelf de vraag: wat kan ik zelf? Wat mag ik vragen van mijn netwerk? En als er dingen zijn die je niet zelf kan regelen is er een vangnet, de Wmo. Maar het begint bij je eigen voorbereiding op vitaal ouder worden. Laat je inspireren hoe jij je eigen route kan bepalen.”

Uit de krant

Uit de krant