Biljartcentrum Oegstgeest leent zich ook prima voor een 'derde helft'. |
Biljartcentrum Oegstgeest leent zich ook prima voor een 'derde helft'. | Foto: Willemien Timmers

Jarig Biljartcentrum Oegstgeest houdt zaterdag Open Huis

Algemeen

Komende zaterdag, 23 september, houdt Biljartcentrum Oegstgeest open huis vanwege het vijftienjarig bestaan. Enthousiast als hij is, hoopt Bob van Ingen Schenau, man van het eerste uur, deze dag heel veel nieuwe gezichten te verwelkomen.

Door Willemien Timmers

Oegstgeester biljarters speelden voordat het centrum gebouwd werd in een zaaltje bovenop de rioolzuivering, die toen nog op de Voscuyl gevestigd was. “Toen die wegging kregen we de gelegenheid de grond ernaast voor een euro kopen”, herinnert Bob zich. “In 2008 bouwden we een prachtig nieuw centrum, en gingen we van vier naar twaalf tafels. Een enorme vooruitgang.” De eerste voorzitter dacht goed na over het opzetten van het centrum. “Al vanaf het begin zijn we niet commercieel. Door alleen met vrijwilligers te werken blijven we levensvatbaar.”

Hij bleek gelijk te hebben. Steeds meer mensen weten Biljartcentrum Oegstgeest te vinden. “Je kunt hier lid worden van een vereniging, maar we zien de laatste tijd vooral een toename van de vrije biljarters. Door ons geavanceerde reserveringssysteem kun je thuis al zien wanneer er plek is hier.”

Het centrum is in alle opzichten ‘state of the art’. De tafels worden constant op de juiste temperatuur gehouden en afgelopen zomer is het zitgedeelte prachtig vernieuwd. “We behoren bij de vijf beste biljartcentra van Nederland. Daar zijn we heel trots op.”

“Het leuke is dat alles hier mogelijk is”, benadrukt de huidige voorzitter John van de Velde. “Je kunt lid worden van een van de elf verenigingen, les volgen op de biljartacademie, maar ook gewoon even een uurtje komen biljarten voor de lol. Achteraf kun je met een drankje een lekker napraten.”

Schaken met ballen

Biljart lijkt makkelijk, maar dat is het niet. “Het is schaken met ballen”, legt Bob uit. Ondertussen maakt hij met diverse bezoekers van het centrum een praatje. “Er komen hier allerlei soorten mensen, en stuk voor stuk blijven ze hangen vanwege de goede voorzieningen en de gezelligheid. Een veertigjarige biljarter uit Lisse komt bijvoorbeeld regelmatig even langs om te oefenen. “Ik kan hier heerlijk mijn hoofd even leegmaken.”

Open Huis

Komende zaterdag kan iedereen komen kennismaken met Biljartcentrum Oegstgeest, dat zich achter Sporthal De Cuyl bevindt. “Het blijkt telkens dat toch heel veel Oegstgeestenaren nog nooit van ons gehoord hebben. En dat terwijl het hier elke dag echt heel druk is.”

Er zijn zaterdag veel leuke en feestelijke programmaonderdelen. Om 12.00 en 14.00 uur is er een lezing over de historie van de biljartsport door Cas Juffermans. Tijdens de hele open dag, dus van 11.00 tot 16.00 uur, kunnen bezoekers meedoen met een biljartclinic van eredivisiespeler Frans van Schaik. Is dat te hoog gegrepen, dan kunnen er ook leuke oefeningen gedaan worden met de instructeurs van de Biljart Academie Oegstgeest. Ook zijn er op allerlei onderdelen mooie prijsjes te winnen.

Open Huis Stichting Biljartcentrum Oegstgeest • Zaterdag 23 september 11.00 tot 16.00 uur • De Voscuyl 38A

Zie ook de advertentie in de Oegstgeester Courant van deze week.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant