Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Ilja Leonard Pfeijffer bezoekt Rijnlandse boekhandel

Algemeen

De Rijnlandse boekhandel stroomde afgelopen zaterdag aan het eind van de middag vol voor Ilja Leonard Pfeijffer. De aankondiging van zijn komst deden veel mensen besluiten een kijkje te nemen. Eigenaren Anne en Erik Rasmussen toverden de winkel om tot een klein theater met zitplaatsen. Collega-schrijver Onno Blom was uitgenodigd om de schrijver te interviewen en na afloop was er een signeersessie. 

Door Carina Kralt-Bos

Ilja Leonard Pfeijffer is een gevierd schrijver en dichter. Een aantal van zijn romans werden bestsellers zoals La Superba en Grand Hotel Europa. Hij wist meerdere literatuurprijzen in de wacht te slepen. Eind mei verscheen zijn nieuwste roman Alkibiades. Deze roman vertelt het waargebeurde levensverhaal van ‘de mooiste man van Griekenland’, die uitgroeide tot politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Een soort van autobiografie waar Ilja Leonard Pfeijffer in de huid is gekropen van Alkibiades. Onno Blom opende zijn interview door te vragen waarom het zo lang heeft geduurd dat er een historische roman van zijn hand kwam. Ilja Leonard Pfeijffer wist het publiek gelijk achter zich te scharen door te zeggen dat het veel te lang heeft geduurd voordat hij gast mocht zijn in de Rijnlandse boekhandel. 

Het echte antwoord op de vraag was dat het plan voor deze roman al een kwart eeuw geleden ontstond, toen hij nog werkzaam was als classicus bij de Universiteit van Leiden. Ilja Leonard Pfeijffer was Alkibiades al meerdere keren in historische bronnen tegengekomen maar vond zichzelf nog niet klaar voor dit grote werk. Twee jaar geleden vond hij de tijd wel rijp om aan de roman te beginnen. Hij had slechts 14 maanden nodig voor het schrijven van de 900 bladzijden die het boek telt. Na het interview kreeg het publiek de gelegenheid om vragen te stellen. Zo vroeg iemand zich af hoe je de naam Alkibiades eigenlijk uitspreekt. Een andere vraag was wanneer het volgende boek verschijnt. Daar kon de schrijver nog geen antwoord op geven. ‘Alkibiades zit momenteel nog te veel in mij. Tijdens het schrijven heeft hij bezit genomen van mijn hoofd en hij laat nog geen personages toe’, was het antwoord. Een ding kon Ilja Leonard Pfeijffer wel zeggen: het volgende boek zal heel anders zijn. En daar moest het publiek het mee doen. Toen was het de hoogste tijd voor de signeersessie waar de auteur ruimschoots de tijd voor nam.

Uit de krant

Uit de krant