Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Oegstgeest met 2-7 het schip in tegen Lansingerland

Algemeen

Op zaterdagmiddag 9 juni waren alle schaaktafels in het Irispark bezet. De reden? Raadsleden uit Oegstgeest en Lansingerland speelden een ‘interland’ tegen elkaar op uitnodiging van Progressief Oegstgeest raadslid Menno Welling. De sfeer en het weer waren optimaal. De uitslag niet voor de drie Oegstgeester raadsleden: zij verloren met 2-7 van hun collega’s. “We zullen als Oegstgeest even moeten trainen voor de return.”

‘We zullen als Oegstgeest moeten trainen voor de return’

De aanleiding voor deze schaakwedstrijd was een bericht op Twitter van Menno Welling. Hij daagde zijn partijgenoot Marko Ruijtenberg uit Lansingerland, een dorp driemaal zo groot als Oegstgeest, uit voor een tweekamp, na het initiatief van dat raadslid om schaaktafels te plaatsen in hun nieuwe woonwijk. Op initiatief van Welling zijn twee jaar geleden drie schaaktafels zijn geplaatst in het Irispark.

Eén van de deelnemers uit Lansingerland, Christen Unie-raadslid Arjen Hoffman, was in zijn woonplaats jarenlang voorzitter van de schaakvereniging. Ook de anderen, griffier Eveline Hamelink en GroenLinks-raadslid Ruijtenberg bleken goede schakers. Welling redde de eer met zijn twee winstpartijen nog een beetje, maar de score pakte met 2-7 toch behoorlijk slecht uit voor Oegstgeest. CDA-raadslid Tobias van der Hoeven en D66’er Arne-Jan Vos wisten niet te winnen. 

De Lansingerland-raadsleden willen in een nog aan te leggen park graag schaaktafels realiseren. “Het is goed voor de mentale gezondheid voor ouderen en jongeren. Kinderen die schaken worden rustiger. Schaken is goed voor hun ontwikkeling.”

“Het mooie was dat zich al snel twee Oegstgeester schakers uit het winkelend publiek bij ons voegden”, vertelt Menno Welling na afloop. “En nadat wij met de bezoekende raadsleden nog even op het terras zaten, kwam er snel een nieuw stel schaken. Conclusie: zien schaken doet schaken! Met iets meer inzet, meer zichtbaarheid, en dus meer sociale en mentale activiteit!”

Schaaktafels zijn volgens Welling een goede manier om ontmoetingen te stimuleren. Het initiatief past in een lange rij van gemeenten die sinds een paar jaar overgaan tot het plaatsen van schaaktafels in de openbare ruimte, volgens het Urban Chess-concept.

De afspraak is dat de return in Lansingerland komt wanneer hun schaaktafels gerealiseerd zijn. Wat al is afgesproken: “Punten die je bij je uitwedstrijd behaalt, tellen niet dubbel!”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant