Emile Jaensch, Rob Siekmann en Louis van Gaal. | Foto Willemien Timmers
Emile Jaensch, Rob Siekmann en Louis van Gaal. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Louis van Gaal neemt straatvoetbalboek in ontvangst

Algemeen

Op dinsdag 4 juli vond in het clubgebouw van ASC de boekpresentatie plaats van ‘het straatvoetbalboek’. Oegstgeestenaar Rob Siekmann deed onderzoek naar dit fenomeen en schreef zijn bevindingen op. Louis van Gaal had de eer om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen.

Door Carina Kralt-Bos

Een select gezelschap van vrienden, familie en bekenden was uitgenodigd voor deze bijzondere gebeurtenis. Emeritus-hoogleraar internationaal en Europees sportrecht Rob Siekmann combineert al lang zijn wetenschappelijke kennis met zijn liefde voor voetbal en schrijven. 

Bij het schrijven van zijn boek Cruyffiaans ontdekte Siekmann dat er een gat in de literatuur was omtrent straatvoetbal. Hij voegde de daad bij het woord. Het eindresultaat: een boek boordevol informatie over de huidige betekenis van het straatvoetbal van vroeger, inclusief anekdotes van voetbalprofs. 

Improvisatie

Rob Siekmann vertelde bij de boekpresentatie uitgebreid over zijn eigen ervaringen als straatvoetballer. “Straatvoetbal was improvisatie. Dat gold bijvoorbeeld voor de spelregels en praktische zaken zoals de doelpalen. Het was een spel dat je deed zonder scheidsrechters, zonder ouders, kortom in alle vrijheid” aldus Siekmann. Hij is ervan overtuigd dat zijn probleemoplossend vermogen door het straatvoetbal komt en dat hij daardoor in staat was om een academisch proefschrift te kunnen schrijven. Voor anderen was de straatvoetbalervaring de basis voor een professionele voetbalcarrière zoals voor Willem van Hanegem, Johan Cruyff, Ruud Gullit, Dennis Bergkamp en Memphis Depay. 

Creativiteit

Ook Louis van Gaal leerde voetballen op straat. Hij herkende veel in het verhaal van de auteur en voegde daar zijn eigen ervaringen aan toe. Over de zelfverzonnen regels, het creatief omgaan met de ruimte en het belang om als eerste een team samen te stellen. Marjolijn van der Jagt van Dorpsmarketing Oegstgeest wist de ouds-bondscoach naar Oegstgeest te halen. Commissaris voetbalzaken bij ASC, Mirjam Werner, overhandigde Louis van Gaal een speciaal ASC-biertje en het boek ‘het jaar waarin alle puzzelstukjes op hun plaats vielen’ van Emiel Sluyterman. Ook burgemeester Emile Jaensch kwam langs om een paar woorden tot de auteur en de oud-bondscoach te richten. Louis van Gaal kon het niet laten om na afloop het voetbalveld van ASC te betreden waar op dat moment een aantal leerlingen van de Leo Kannerschool bezig waren met een voetbalclinic. Hij nam uitgebreid de tijd om met ze in gesprek te gaan. 

‘Het straatvoetbalboek’ van Rob Siekmann is voor 25 euro te koop bij de Rijnlandse boekhandel. Een aantal exemplaren is gesigneerd door Louis van Gaal. 

Uit de krant

Uit de krant