Zo'n vijftig mensen bezochten de herdenking. | Foto Wil van Elk
Zo'n vijftig mensen bezochten de herdenking. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Gelijktijdige Halifaxherdenking in Haaswijk en in Engeland

Algemeen

Op 23 mei was het 80 jaar geleden dat de Halifax HR836 opsteeg van een basis in Pollington bij Snaith in Engeland.

Samen met andere toestellen van het 51 squadron vloog de Halifax naar Dortmund om daar zijn bommen af te gooien. Het Duitse afweergeschut veroorzaakte chaos boven Dortmund en de Halifax HR836 verloor het squadron uit het oog. Hij vloog alleen terug naar Engeland en was daardoor een makkelijk doelwit voor een Duitse Messerschmidt die hem neerschoot. In de vroege ochtend van 24 mei stortte het toestel neer in de Morsebelpolder, daar waar nu de Kleyn Proffijtlaan in Haaswijk ligt. De zeven Engelsen en Canadezen van tussen de 19 en 33 jaar, kwamen daarbij om.

Op de plaats waar het toestel zich in 1943 in de grond boorde, is in 2009 een monument onthuld. Delen van het toestel en delen van de lichamen liggen daar nog steeds. Bij de jaarlijkse herdenking wordt stilgestaan bij de laatste uren van het toestel, worden de namen van de zeven slachtoffers voorgelezen, worden twee minuten stilte gehouden en worden bloemen gelegd. Dit jaar waren circa vijftig mensen aanwezig. Ook waren vier gerestaureerde voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig, die een herinnering aan de bevrijders opriepen. Dit sprak vooral de aanwezige jeugd aan, wat een gelegenheid bood om verhalen over de oorlog aan hen te vertellen.

Op hetzelfde moment als de herdenking in Haaswijk, werden de zeven vliegers ook in Engeland herdacht. In Pollington is een herdenkingstuin ingericht met daarin plaquettes voor alle 687 Halifax-vliegers die tijdens de Tweede Wereldoorlog van deze basis opstegen maar er nooit terugkeerden. Twee leden van de Royal British Legion brachten een eerbetoon aan de vliegers van de HR836. Daarbij legden zij, zoals wij in Nederland gewend zijn, verse bloemen neer. Aan de Kleyn Proffijtlaan werd, zoals gebruikelijk in Engeland, een krans van textielen poppy flowers neergelegd. Dit gebruik voert terug naar een gedicht dat over de Eerste Wereldoorlog werd geschreven. Klaprozen groeiden talrijk rond de loopgraven. De klaproos staat symbool voor de nagedachtenis aan gevallen militairen uit het Britse koninkrijk tijdens beide wereldoorlogen. De opbrengst van de verkoop van de poppy flowers wordt gebruikt voor hulp aan veteranen.

Met de gelijktijdige herdenking aan beide zijden van de Noordzee werd aan de bevolking van Pollington en omstreken duidelijk gemaakt dat hun mannen, broers en zonen niet vergeten zijn. De zeven liggen begraven in de oorlogsgraven bij het Groene Kerkje. Jaarlijks worden daar op 4 mei bloemen gelegd, op 5 mei wordt het bevrijdingsvuur er gebracht en op kerstavond worden er lichtjes ontstoken. Het zijn tekenen van dankbaarheid voor 78 jaar vrede en vrijheid.

Pollington memorial garden 2023

Uit de krant

Uit de krant