De markt is na vijftig jaar nog steeds een sociale ontmoetingsplek. |
De markt is na vijftig jaar nog steeds een sociale ontmoetingsplek. | Foto: Willemien Timmers

Dinsdagmarkt wordt vijftig jaar

Algemeen

De dinsdagse markt aan de Lijtweg bestaat al sinds mensengeheugenis, nou ja als je niet ouder bent dan vijftig jaar. In juni 1973 is de markt officieel gestart op de dinsdag. Dit vijftigjarig jubileum wordt tijdens de dinsdagmarkt van 6 juni uitgebreid gevierd.

Feest voor alle klanten op 6 juni met prijzen en kortingen

Door Harry Vissers

De markt kwam in 1973 voort uit een gemeentelijk initiatief. Er bleek behoefte aan, want het sloeg aan. Ook nu nog bezoeken velen de markt om goedkoop de wekelijkse dagelijkse boodschappen te doen. Ook zijn er veel regionale producten te vinden. De markt is gezellig, je ontmoet er mensen van alle rangen en standen, de marktkooplui zijn aardig en betrokken, er is een praatje voor iedereen en je wisselt de laatste nieuwtjes uit. Er is echt contact. En dat alles iedere dinsdag tussen 9.00 en 16.00 uur.

De eerste marktmeester was Jan Fleur, in dienst van de gemeente. Jan was streng en geliefd. Hij stond voor zijn markt en voor de handelaren die er hun waren verkochten. Jan Fleur werd een keer heel boos op een collega van de gemeente die minderwaardig over ‘het marktgebeuren’ had gesproken. Hij brieste uit: “Het marktgebeuren: maandag is er een leeg plein, dinsdagmorgen wordt er door zestig mensen een openlucht-supermarkt opgebouwd, verkopen de marktmensen met veel plezier hun kwaliteitswaren met vakmanschap en ‘s avonds om 19.00 uur is het plein weer leeg en schoon aangeveegd! Wat nou marktgebeuren!!”

De markt is een sociale ontmoetingsplek. Klanten van het eerste uur komen er nog steeds hun wekelijkse boodschappen doen, ze spreken over van alles en nog wat. De band tussen klanten en de marktlui is sterk, wat de markt ook zo aantrekkelijk maakt. De marktcollega’s onder elkaar hebben ook een hechte band: vroeg in de ochtend zie je ze bij elkaar staan nadat ze hun kraam hebben opgezet met een bakje koffie voor het ‘wekelijkse praatje’. 

Toen Jan Fleur met pensioen ging, werd hij opgevolgd door een heel andere man, die met zijn voornaam Jelle heette. Streng op de tijd en op de regels. De markt ging om klokslag 10.00 uur open. Hij liep stipt op tijd met een zwaaiende (koe)bel de markt op om aan te geven dat de verkoop kon beginnen. En je moest het niet in je hoofd halen om eerder te starten, want dan had je een probleem. De marktkooplui gingen daar nuchter mee om: al snel hoorde je overal boe-geluiden als hij langs liep met zijn bel.

Ook was er eens een hevige stormwind op de dinsdag. De storm kwam zo snel opzetten dat de klanten aan de zeilen hingen om de kramen op de grond te houden: dat zegt wel iets over de goede band tussen klanten en verkopers. 

Een aantal jaren geleden in de markt verzelfstandigd, dat wil zeggen de marktmeester werd opgevolgd door twee marktmanagers. Mannen uit de eigen gelederen, die veel organisatorische taken van de gemeente hebben overgenomen. 

Van tijd tot tijd delen de marktlui lekkere dingen uit aan hun klanten. Op een hete zomerdinsdag worden er gratis waterijsjes uitgedeeld. Of is er taart en koffie. Een andere keer kun je kiezen tussen gratis kaas of worst.

Op 6 juni is er een dobbelspel voor alle klanten. Als nummer 1 of 3 boven komt is het prijs. En als er nummer 6 uitrolt, krijg je de hoofdprijs. Uitzoeken bij de kraam: een bos bloemen, een tas vol fruit, of delicatessen. Bovendien krijgen klanten korting met de coupon die zij uit deze Oegstgeester Courant kunnen knippen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant