Laadpalen in Poelgeest. |
Laadpalen in Poelgeest. | Foto: Gerbrand Mijzen

Energiek Poelgeest roept bewoners op mee te denken

Algemeen

Energiecoöperatie Energiek Poelgeest is een grote ledenwerfactie gestart. De coöperatie wil zoveel mogelijk bewoners mobiliseren voor de energietransitie en het klimaat. Dat is hard nodig, want zelfs in een groene wijk als Poelgeest merken de bewoners de effecten van klimaatverandering. “Burgers moeten zich ook met duurzaam beleid bemoeien”, vindt interim-voorzitter Frank ter Beek.

‘Burgers moeten zich ook met duurzaam beleid bemoeien’

Energiek Poelgeest verspreidt de komende weken huis-aan-huis folders en raamposters om de wijkbewoners op te roepen mee te werken aan een duurzame toekomst. De energiecoöperatie heeft ambitieuze plannen voor een groene, leefbare en energieneutrale wijk. Op termijn zou Poelgeest wellicht kunnen overstappen op lokaal opgewekte groene elektriciteit. Ook moeten er maatregelen genomen worden om overlast door hitte en regenval tegen te gaan. De coöperatie hoopt verder de woningen te kunnen verwarmen met warmte uit de rioolwaterzuivering en houdt ook nauwlettend in de gaten wat er gaat gebeuren met de grond die vrijkomt wanneer de hoogspanningsmasten in de wijk verdwijnen.

Meer leden, meer actie

Voor al deze plannen is hulp en draagvlak van de bewoners nodig. “Hoe meer leden, hoe meer we kunnen bereiken”, aldus interim-voorzitter Frank ter Beek. Hij hoopt dat minimaal twintig procent van de ruim duizend huishoudens in de wijk lid wordt van de energiecoöperatie. 

“We moeten echt tempo maken met de overstap naar duurzaamheid. En omdat dat ingrijpt op ieders leven, is het belangrijk dat burgers zich er zelf mee bemoeien. Dit is niet alleen een zaak van de overheid.”
Voor een tientje ben je al lid. Aanmelden kan via www.energiekpoelgeest.nl.

Duurzame energie

Energiek Poelgeest is een bewonersinitiatief en zet zich al jaren actief in voor duurzaamheid. Er wordt intensief samengewerkt met energiebedrijf Vattenfall om een duurzame bron voor het warmtenet in de wijk te realiseren. 

De plannen om daarvoor warmte uit de rioolwaterzuivering te gebruiken zijn inmiddels in een vergevorderd stadium. In 2021 jaar deden leden van de coöperatie mee aan de aankoop van twee windmolens langs de A4.

Uit de krant

Uit de krant