Maryken en Daniëlle willen een nieuwe 'kleding-loop' opzetten.
Maryken en Daniëlle willen een nieuwe 'kleding-loop' opzetten. Foto:

Nieuwe kledingketting in Oegstgeest

Algemeen

Ketting Kledingruil is een initiatief waarmee mensen gemakkelijk kleding kunnen ruilen met buurtgenoten. Het is leuk, gratis en duurzaam en is niet meer weg te denken uit Nederland.

Begin dit jaar is de eerste kledingketting in Oegstgeest gestart; de Ladies Loop Oegstgeest. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een succes. Meer dan vijftig vrouwen ruilen met veel plezier kleding met elkaar.

Daniëlle en Maryken hadden zich ook aangemeld voor ‘de Ladies Loop’, maar kwamen al gauw tot de ontdekking dat er voor de doelgroep vanaf maat 42 weinig aanbod was. Daarom besloten zij een eigen kledingketting op te zetten, speciaal voor dames met maat 42 of groter.

Om een kledingketting op te zetten zijn er minimaal vijftien tot twintig deelneemsters nodig. Dankzij de oproepen op Facebook en Nextdoor en de flyers in de supermarkten in Oegstgeest hebben Maryken en Daniëlle nu bijna vijftien geïnteresseerden gevonden. Het gaat de goede kant op en de verwachting is dat zij eind maart van start kunnen met de kledingketting ‘XL Oegstgeest’.

Het idee is simpel: Er wordt een route gemaakt en grote, met kleding gevulde tassen worden door de deelnemers aan elkaar doorgegeven. “Zodra de tas door de persoon voor je bij je thuis is afgeleverd, is het tijd om te shoppen! Hou wat je leuk vindt, en stop iets terug dat nog in goede staat is en klaar voor een nieuwe eigenaar. Vervolgens breng je de tas naar de volgende persoon op de lijst. Het draagt enorm bij aan het saamhorigheidsgevoel in de buurt.”

Het idee ontstond in Amsterdam tijdens de eerste Covid-19 lockdown. En het werkte zo goed, dat al snel andere steden volgden en sindsdien heeft het zich als een olievlek verspreid. Doordat alle Kettingen op één website (clothingloop.org) worden bijgehouden, zijn deze reizende kledingtas gemeenschappen een beweging geworden.

Oprichter Nichon Glerum (37): “Behalve dat je een goede reden hebt om je kast op te ruimen en anderen te verrassen met items die je niet meer draagt, is het fijn dat je makkelijk dingen kunt proberen buiten je comfortzone. Als het toch niet goed voelt, voeg je het gewoon weer toe aan de volgende tas. Op deze manier kan je risicovrij experimenteren met verschillende stijlen en ontdekken wat bij je past buiten trends en sale. En als bonus: als je je buren leert kennen, is het een kleine stap om – als je iets echt nodig hebt maar het liever niet koopt – te vragen of iemand in de Ketting het je misschien kan lenen, zoals een skibroek of een kostuum voor een thema feest.”

Inmiddels zijn er meer dan 440 Kettingen in Nederland, met in totaal ruim 16.000 deelnemers. Niet alleen in dichtbevolkte gebieden, het systeem werkt overal. Er worden zo duizenden kilo’s kleding gered, buren leerden elkaar kennen en het zorgt voor een echte gedragsverandering ten aanzien van textiel consumptie.

Duurzaamheid is voor de meeste deelnemers een belangrijke reden om mee te doen. Ze houden van kleding, maar niet van de impact die de mode-industrie op de planeet heeft. En ruilen heeft écht zin: één persoon die gemiddeld één kledingstuk per maand ruilt in plaats van iets nieuws koopt, bespaart zo’n veertig miljoen liter water en ongeveer veertig kilo CO2-uitstoot: genoeg om één auto van Amsterdam naar Parijs en terug te rijden.

“Ben jij enthousiast geworden en wil je ook graag deelnemen aan de nieuw op te zetten kleding ketting “XL Oegstgeest” voor dames met maat 42 en groter? Meld je dan aan via de website van Clothingloop.org/ ‘vind een loop’,” laten Daniëlle en Maryken weten.

Uit de krant

Uit de krant