Een deel van Nieuw Rhijngeest-Zuid in 2021. | Archieffoto
Een deel van Nieuw Rhijngeest-Zuid in 2021. | Archieffoto Foto: Willemien Timmers

Bouw 800 woningen in Nieuw-Rhijngeest Zuid gaat door

Algemeen

In Nieuw-Rhijngeest Zuid kan gestart worden met de bouw van 800 nieuwe woningen. Zo liet de Raad van State weten op 15 maart. In samenwerking met de Universiteit Leiden heeft de gemeente Oegstgeest hiermee bereikt dat er de komende jaren een groot aantal betaalbare huizen gebouwd worden. Oegstgeest levert hiermee een positieve bijdrage aan het verlichten van de woningnood in de regio Holland-Rijnland.

Voormalig wethouder Jan Nieuwenhuis en de huidige wethouder Elfred Bus hebben zich de afgelopen tijd hard gemaakt voor dit dossier. Elfred Bus: “Er is ontzettend veel behoefte aan (betaalbare) woningen. Ik ben er trots op dat na alle inspanningen die wij samen met de universiteit hebben verricht dit bestemmingsplan nu is goedgekeurd. Hopelijk kunnen we zo snel mogelijk de eerste paal slaan.” 

Directeur vastgoed van de Universiteit Leiden Michel Leenders onderstreept erg blij te zijn dat de plannen in het Leiden Bio Science Park doorgaan. “Het is ontzettend mooi dat in dit deel van het park een prettige mix van bedrijven, woningen en andere voorzieningen komt om de levendigheid van het gebied te vergroten. Bovendien dragen we op deze manier bij aan het oplossen van het woningtekort in het goedkopere segment. Het wordt een prachtige plek voor iedereen op deze manier.”

Soort woningen 

De nieuwe woningen komen aan de Oegstgeester kant van het Bio Science Park. Van de 800 woningen zijn er 300 bestemd voor studenten en 500 woningen in andere categorieën, zoals middeldure huurwoningen en 25 procent sociale woningbouw. Bij de bouw van de woningen staat duurzaamheid centraal. Dat betekent dat er veel aandacht is voor biodiversiteit, groen en een natuurlijke inpassing in de omgeving. Ook is er ruimte voor 2.500 vierkante meter aan voorzieningen, zoals horeca en een sloepenhaven voor omwonenden. 

Nu het bestemmingsplan is goedgekeurd, begint de grondeigenaar, Universiteit Leiden, het proces van aanbesteding om te bepalen welke ontwikkelaar de grond zal transformeren tot de leefbare en duurzame wijk die voor ogen is. Er wordt gekozen voor het plan dat het beste aansluit bij de bedrijvigheid van het Bio Science Park en de wensen van de gemeente en de universiteit. 

De verwachting is dat eind van dit jaar een ontwikkelaar is geselecteerd die daarna de plannen verder uitwerkt. Bewoners zullen in dit proces ook verder geraadpleegd worden. Naar verwachting kan de bouw van de eerste woningen starten in 2024 of 2025. 

Uit de krant

Uit de krant