Fiks actief in de korfzone.
Fiks actief in de korfzone. Foto: Esther Verhage

Fiks sluit zaalcompetitie af met eerste thuiszege

Algemeen

Fiks heeft de zaalcompetitie in Korfbal league 2 positief afgesloten met een 21-20 zege in eigen huis op Top Arnemuiden. Ondanks degradatie toch nog een glimlach.

Ouderwetse euforische taferelen in sporthal De Cuyl na de wedstrijd. Jarenlang was dit vaak een representatief gegeven na de vele thuiszeges. “Wat fantastisch dat het team het trouwe publiek hierop kon trakteren”, uitte trainer Bas Harland na afloop. Fiks zat seizoenen in een flow na de opmars vanaf 2009. In die periode maakte Fiks de opmars van de derde klasse naar uiteindelijk Korfballeague 2. Helaas bleek dat niveau een maatje te groot waardoor Fiks volgend seizoen uitkomt in de Hoofdklasse.

Fiks trekt nu wel aan langste eind
Het was dit seizoen geregeld een feit dat Fiks een voorsprong koesterde maar die in de loop van de tweede helft uit de handen glipte. Vijf keer had de formatie van Bas Harland en teamleider Nico van Welzen met verlies van slechts één punt verschil het nakijken. Nu waren de rollen omgekeerd. Twee seconden voor tijd op 20-20 benutte man of the match Mart Hortensius een strafworp, die goud waard was. Een verdiend resultaat, want Fiks speelde met veel energie en bezieling. Het team was erop gebrand om deze laatste wedstrijd op dit niveau in eigen huis te winnen. Mart Hortensius gaf direct zijn visitekaartje van scorende scherpte af door tweemaal te scoren. Top liep direct achter de feiten aan en dit zou tot aan de 37e minuut zo blijven. De voorsprong bleef de gehele wedstrijd gering; maximaal vier punten. Na 9-5 door Dominic van Welzen, kwam de tegenstander vlak voor rust terug tot 9-7.

Ontlading
Fiks bleef ook in de tweede helft controle over de wedstrijd houden. Na 14-11 leek Fiks opnieuw de wedstrijd uit handen te geven. De tegenstander had er nog alle vertrouwen in en kwam in de wedstrijd. Uit de acht achtereenvolgende aanvalsacties scoorde Top zeven keer; een periode waarin Fiks een doeltreffend antwoord schuldig bleef. “De aanvalslijnen van Top werden onvoldoende dicht gelopen. Waardering voor mijn team om dat tijdig te corrigeren en vervolgens de draad van zelf scoren weer op te pakken”, complimenteerde Bas. Fiks herstelde prima na 14-18. Mart Hortensius was met drie scores nadrukkelijk betrokken bij het heroveren van de voorsprong naar 20-19. Top, dat bij Fiks minimaal gelijk moest spelen om mogelijke degradatie te ontlopen, scoorde de gelijkmaker. Fiks bleef streven naar de winst en die zou er komen met een benutte strafworp door eerdergenoemde speler. Uitslag 21-20. Omdat Deetos verloor van Tempo kon Top zich de nederlaag veroorloven. Samen met Deetos verlaat Fiks Korfballeague 2.
Mart Hortensius was negenmaal trefzeker. Overige scores: Hilde Warmerdam en Dominic van Welzen (ieder 4), Melissa Heijne (2), Mitchel Trap en Ilse Hazekamp (beiden 1).

Tweede reserveteam nog in de race
Fiks 2 heeft nog steeds kans op de titel in de reserve hoofdklasse. Er is een achterstand van één punt op koploper Dalto 3. De twee komende wedstrijden moeten gewonnen worden en Dalto zal een misstap moeten begaan. Afgelopen zaterdag verslag Fiks 2 Drachten 2 na een boeiende wedstrijd, waarin volop werd gescoord. Uitslag 29-23. Timo Dezentje had, evenals Mart Hortensius in Fiks, negen scores.