Commissaris van de Koning, Oegstgeestenaar Jaap Smit, legitimeert zich bij het stembureau in het Oegstgeester raadhuis. |
Commissaris van de Koning, Oegstgeestenaar Jaap Smit, legitimeert zich bij het stembureau in het Oegstgeester raadhuis. | Foto: Willemien Timmers

CdK Jaap Smit stemt in gemeentehuis - Stembureaus tot 21.00 uur open

Algemeen

Vandaag zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Voor wie nog niet gestemd heeft: dat kan nog tot 21.00 uur vanavond. In Oegstgeest zijn veertien stembureaus. Een overzicht is te vinden op www.oegstgeest.nl.

Door Willemien Timmers

Vanmorgen bracht de Commissaris van de Koning, Jaap Smit, zijn stem uit in het gemeentehuis van zijn woonplaats Oegstgeest. Burgemeester Emile Jaensch voegde zich bij hem.

De commissaris heeft vandaag een drukke dag, en bezoekt een groot aantal gemeenten in Zuid-Holland om zo de verkiezingen voor de Provinciale Staten van dichtbij te volgen. Hij eindigt woensdagavond in het provinciehuis in Den Haag.

Voor hij een bezoek aan Oegstgeest bracht, was hij al met de Radio West Stembus (een oude NZH-bus) op pad geweest. “Alsof ik weer vanuit Leiderdorp op weg was naar mijn school, het Visser ‘t Hooft Lyceum in Leiden. Daarna ben ik in Den Haag op de radio geweest, en heb ik een bezoek gebracht aan Goedemorgen Nederland van WNL.” Smit bekende daarna nog even langs huis te zijn gereden omdat hij zijn stempassen thuis had laten liggen.

In een gesprek met burgemeester Emile Jaensch gaf Smit aan dat het hem niet zou verbazen als het Oegstgeester opkomstpercentage uit 2019, zijnde 69,2 procent, dit jaar hoger zal uitvallen. “Het gaat immers om grote thema’s als stikstofuitstoot en woningbouw. In Zuid-Holland moeten er 234.500 woningen bijkomen.”

Burgemeester Jaensch was iets sceptischer over het te verwachten opkomstpercentage. “Ik merk dat de mensen een beetje verkiezingsmoe zijn. Omdat er bijna jaarlijks een gang naar de stembus gemaakt kan worden, hebben ze het idee dat ze alwéér moeten.” Hij beloofde de commissaris een originele Oegstgeester dakpan als het percentage Oegstgeestenaren dat naar de stembus gaat toch hoger uitvalt dan de vorige keer. “We hebben in ieder geval met veertien stembureaus een heel hoge stembureau-dichtheid.”

Jaap Smit liet tot slot weten te hopen dat veel mensen naar de stembus zullen gaan, en dat zij zich realiseren dat op sommige dossiers ‘de bal al over de achterlijn ligt’. “De bal moet weer in het veld. En bij het stemmen moeten we beseffen dat er soms pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden, en dat we die pijn samen moeten dragen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant