Hoofdrolspelers bij de aftrap in 2006. In 2008 werd Corpus geopend door koningin Beatrix. | Archieffoto
Hoofdrolspelers bij de aftrap in 2006. In 2008 werd Corpus geopend door koningin Beatrix. | Archieffoto Foto: Willemien Timmers

Corpus bestaat vijftien jaar - Vanmiddag feest

Algemeen

Corpus ‘reis door de mens’ bestaat deze week vijftien jaar. Veel dorpsgenoten en forenzen hebben deze bijzondere attractie zien bouwen langs de A44. Ook de indrukwekkende opening in 2008 met H.M. Koningin Beatrix staat velen nog helder voor de geest. Het jubileum is aanleiding voor een feestje en een frisse, vernieuwende blik op de toekomst. Zo nodigt Corpus alle Oegstgeestenaren uit voor een gezellig buurtfeest op 15 maart van 14.00 tot 17.00 uur.


Jaarlijks maken binnen de reusachtige, 35 meter hoge, zittende mensfiguur meer dan 200.000 mensen van over de hele wereld kennis met de wonderen van het menselijk lichaam en hoe ze daar goed voor kunnen zorgen. Zeer binnenkort zal Corpus de drie-miljoenste bezoeker verwelkomen.

Historie

In 2006 werd (via een video-verbinding) op het terrein het startsein voor de bouw van Corpus gegeven door de toenmalige minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid. Bedenker en initiatiefnemer Henri Remmers liet toen weten op het idee voor Corpus te zijn gekomen na een bezoek aan Amerika. Daar maakte hij een presentatie mee over de belevenissen van een baby in de buik. “Daar moet meer mee te doen zijn,” moet hij gedacht hebben, “op avontuur gaan in je lichaam.” Vanaf het begin werden veel medici betrokken bij de creatie van Corpus. Zo was de inmiddels overleden Prof. Dr. Tom Voûte medisch adviseur. “We wilden iets doen met het menselijk lichaam zonder dat het eng is,” liet hij destijds weten. Dat het belevingsmuseum in Oegstgeest gebouwd werd, was toevallig, omdat daar grond beschikbaar was. De zoektocht naar de juiste locatie (‘ik wilde een plek langs een snelweg’) bracht Remmers via Amsterdam (langs de A10) en Delft (A13) naar de huidige locatie langs de A44. “Ik wist niet eens dat dit Oegstgeest was”, zei hij destijds.


Al eerder werd geprobeerd een dergelijk ‘museum’ in Nederland neer te zetten, maar de pogingen in Maastricht en Rotterdam strandden om verschillende redenen. De initiatiefnemers van Corpus geloofden in het nieuwe concept vanwege de brede wetenschappelijke support, goede techniek en de juiste zakelijke insteek. “Maar ook het feit dat de tijd er nu rijp voor is speelt een rol,” zei adviseur Voûte in 2006.Initiatiefnemer Remmers slaagde er met zijn team in ‘de reis’ ethisch kloppend te maken, zonder erotische lading of een ziekenhuisgevoel. “We zijn een attractie, en willen dus de mensen boeien van begin tot het eind, zonder vreselijk ingewikkelde dingen uit te leggen.”
In oktober 2006 werd de eerste van de 208 palen voor Corpus in Nieuw-Rhijngeest geslagen door burgemeester Els Timmers en wethouder Arjan de Kok.

Bij het tienjarig bestaan van Corpus sprak opnieuw een minister. Bruno Bruins (Minister voor Medische Zorg en Sport): “Het ministerie van VWS is van meet af aan fan van Corpus. De boodschap is: kijk eens hoe prachtig je lichaam in elkaar zit. Zorg er goed voor!”.

Corpus is inmiddels ook naar het buitenland gebracht. In China is de bouw van een tweetal belevingsmusea inmiddels gereed.
Het Corpus concept blijkt goed aan te slaan bij jong en oud. Het laatste dat Corpus wil is met een betuttelend, wijzend vingertje de mensen vertellen hoe ze moeten leven. “We willen dat onze bezoekers zélf ontdekken wat goed voor ze is, en zélf keuzes maken. Alles draait om balans,” laat Milou de Vreeze van Corpus weten. Zij vertelt dat er de afgelopen vijftien jaar aan ‘de reis’ zélf weinig veranderd is, maar dat er in het interactieve gedeelte tijdens de route naar beneden, steeds nieuwe exibits verschijnen. “Neem bijvoorbeeld de pas geopende ‘Happy Poops game’ en de prachtige Dunea-game over drinkwater.”

Toekomst

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan plannen voor de toekomst. Eén daarvan is de oprichting van een sprekershuis dat interessante sprekers verzorgt voor een event. Een ander speerpunt voor de toekomst vormt de thuisbasis van Corpus, het Leiden Bio Science Park. Corpus wil écht de huiskamer worden van deze grote economische hotspot van Nederland. Niet alleen voor evenementen en om met bezoekers naartoe te gaan om even iets anders te doen, maar waar het ook goed toeven is na het werk. Om daar een boost aan te geven, vindt op 31 maart de allereerste LBSP-AfterWork-borrel plaats voor mensen die werken of studeren op het Bio Science Park.

Feest

Oegstgeestenaren die wellicht nog nooit een voet in Corpus hebben gezet, en alle andere dorpsgenoten, zijn vandaag, woensdag 15 maart van harte welkom op het buurtfeest, waarbij een gratis sneakpreview van de Reis door de Mens mogelijk is. Van 14.00 tot 17.00 uur zal er het een feestje zijn bij Corpus, waar iedereen, van nul tot honderd, voor is uitgenodigd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant