Afbeelding
Foto:

Leerlingen Rijnlands Oegstgeest voeren actie voor onderwijs in Oeganda

Algemeen

Na twee jaar met coronabeperkingen konden de leerlingen van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest weer volop actie voeren voor hun leeftijdgenoten in Oeganda, waar het onderwijs zoveel minder faciliteiten heeft dan wij hier gewend zijn. 

De aftrap werd in de week voor kerst verzorgd door vier leerlingen die vorig jaar meegedaan hebben aan een online uitwisseling met leerlingen in Oeganda. Vanwege de coronamaatregelen konden zij niet echt naar Oeganda reizen maar de intensiteit van hun contact met de leerlingen in Oeganda was er niet minder om. Hierover vertelden zij aan hun schoolgenoten – die nog meer dan anders beseften wat een groot goed het is om gewoon naar school te kunnen. 

Daarna gingen de leerlingen aan de slag. Mooie voorbeelden van geslaagde acties waren de veiling van foute kersttruien, georganiseerd door een klas uit de internationale afdeling; en een 4tto klas die zich liet sponsoren voor het serveren van maaltijden voor dakloze mensen. Via de actiepagina’s van de stichting Edukans werd de opbrengst per klas van minuut tot minuut bijgehouden. Groot was de verrassing toen de allerjongste leerlingen van de school (de 11-12 jarigen van de internationale afdeling) het meest opgehaald bleken te hebben: ruim €40 per persoon. Als tegenprestatie hulde hun docent zich een dag lang in een Shrek-outfit (zie foto). 

De actieperiode werd afgesloten door Indra Schoemaker en Jessica Verbaas (4vwo-leerlingen), die deze voorjaarsvakantie met Edukans een school in Oeganda bezochten om te zien hoe de hulp wordt georganiseerd. Zij zullen volgend schooljaar aan hun medeleerlingen vertellen wat ze hebben ervaren. De actie heeft ruim €17.000 opgebracht. De school dankt alle ouders en inwoners van Oegstgeest en omgeving die hebben bijgedragen aan dit prachtige resultaat. 

Uit de krant

Uit de krant