
Onderhoud aan bomen landgoed Oud-Poelgeest
AlgemeenVoor veel wandelaars en bezoekers op het landgoed was het wel even schrikken de afgelopen twee weken, toen er opeens werd gezaagd en gesnoeid in het parkbos. “We kregen dan ook vele vragen van de zeer betrokken burgers over het waarom van al deze activiteiten”, vertelt Jeroen Schuit, bestuurslid van de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest. “Overigens zijn wij heel verheugd dat de betrokkenheid bij het parkbos zo groot is.”
Elk jaar vindt er voor de veiligheid regulier onderhoud plaats aan de bomen die langs de wegen en paden staan. Dood hout wordt, als dat bij neervallen gevaar op kan leveren, weggehaald. Ook worden de zeer oude bomen regelmatig gecontroleerd op eventuele scheuren en rot. “Deze zaken worden door een erkende boomtechnicus beoordeeld en soms wordt de kroon ingenomen om het gewicht wat te verdelen en een betere balans te krijgen om de boom een langere levensduur te geven.”
Dit keer zijn er echter ook gezonde grote bomen geveld. “Dat wil natuurlijk niemand, maar soms is dit echt nodig. De bomen op Oud-Poelgeest staan namelijk relatief dicht op elkaar en zitten elkaar daardoor soms danig in de weg. Met name beuken hebben de neiging andere bomen door hun bladerdichtheid behoorlijk te verdringen. Deze andere bomen kunnen zich niet verder ontwikkelen en leggen het op den duur af. Dan moet je na lang wikken en wegen besluiten dat het beter is één gezonde beuk te kappen om bijvoorbeeld vijf eiken een betere overlevingskans te gunnen en de diversiteit van het park te bevorderen. Dat is de reden dat er een aantal grote bomen gekapt zijn, ondanks hun gezonde toestand”, vertelt Schuit.
Door al het gesnoei en gekap is er nogal wat hout uit het park afgevoerd. Soms kan dat blijven liggen, maar vaak niet omdat de vegetatie van stinzenplanten (sneeuwklokjes, anemonen en narcissen) daar weer onder te lijden heeft. “De grote bruikbare stammen worden verkocht aan houtbewerkingsbedrijven, die er weer mooie dingen van kunnen maken en de kleine stammen worden verzaagd voor een andere herbestemming. De takken worden versnipperd en dit wordt elders aan de natuur teruggegeven als bodembedekker.”
“Wij hebben vele mensen persoonlijk uitleg kunnen geven tijdens de werkzaamheden, maar begrijpen dat niet iedereen bereikt kon worden”, voegt Jeroen Schuit toe. “Mocht u vragen hebben over het onderhoud, stuur dan graag een email aan jeroen.schuit@erfgoedpoelgeest.nl.”
