Harry de Groot. |
Harry de Groot. | Foto: Willemien Timmers

Bakker Harry de Groot overleden

Human Interest

Afgelopen maandag overleed bakker Harry de Groot, een bekend gezicht in de De Kempenaerstraat. Hij zou eind februari de respectabele leeftijd van 93 jaar hebben bereikt. Zijn vrouw Jo overleed in 2010.

Bakkersbedrijf Hugo de Groot bestaat al sinds 1924. Het begon in dat jaar toen stamhouder Hugo de Groot voor een van zijn achttien kinderen een plekje zocht om een bakkerij te beginnen. In het Westland was geen plaats meer voor hem vanwege zijn grote bakkersfamilie.

Gelukkig voor het huidige Oegstgeest vond hij een plekje voor een woonhuis en een werkplaats in een Oegstgeester weiland, waar nu nog steeds de bakkerij is gevestigd op de hoek van de De Kempenaerstraat en de Regentesselaan. In die tijd kon hij vanuit zijn woning het centraal station van Leiden zien liggen. Nadat eerst Hugo’s broer Harry de zaak had gerund, nam Hugo’s zoon Leo in 1936 het roer over. Hij trouwde met een mooi meisje uit de Regentesselaan, Cornelia Okkerse, en kreeg samen met haar tien kinderen.  

Harry de Groot nam als oudste zoon in 1963 de bloeiende bakkerszaak over van zijn vader Leo.

Leonard Marks, de huidige bakker, nam het bedrijf (nu bestaande uit twee winkels) in 1993 samen met zijn vrouw Annemarie over van zijn schoonvader. De naam van de winkels bleef onveranderd ‘Bakkerij Hugo de Groot’. 

Harry de Groot wordt komende vrijdag begraven. De afscheidsviering vindt plaats om 11.30 uur in de H. Willibrordkerk.

Op de Facebook-pagina van Bakkerij Hugo de Groot schrijft zijn dochter Annemarie: ‘Lieve Papa, dank voor al je liefde, steun en wijze lessen ..’

Bij de uitbreiding van de winkel in de De Kempenaerstraat 111. De eerste klant van Hugo de Groot in 1924, de heer Koster (toen 80 jaar), sloeg de eerste paal voor de aanbouw. Op de foto staat Harry de Groot, tweede generatie, naast zijn dochter Annemarie. De huidige bakker, Leonard Marks, staat geheel rechts.
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant