Wethouder Gerard Mostert en gedeputeerde Frederik Zevenbergen bij het nieuwe viaduct
Wethouder Gerard Mostert en gedeputeerde Frederik Zevenbergen bij het nieuwe viaduct Foto: Vincent Basler

Viaducten Valkenburg krijgen naam

Algemeen

De viaducten Valkenburg-Oost en Valkenburg-West hebben een naam gekregen. Praetorium Agrippinae en De Castra. De namen van beide ongelijkvloerse aansluitingen over de N206 zijn door het gemeentebestuur van Katwijk gekozen.

De namen van de twee viaducten verwijzen naar de vroegere Romeinse forten langs de Limes. Praetorium Agrippinae betekent Romeinse Limes grensfort te Valkenburg en De Castra betekent Romeins legioenskamp te Valkenburg.

De namen van beide aansluitingen zijn in overleg met de historische genootschappen in de omgeving gekozen. De provincie Zuid-Holland is blij met naamkeuze. Gedeputeerde Frederik Zevenbergen: ‘De namen van deze viaducten laten zien dat deze regio een rijk Romeins verleden heeft. Dit culturele erfgoed geven we op deze manier ook door aan volgende generaties. We kijken uit naar de opening van de nieuwe Tjalmaweg.’

Wethouder Gerard Mostert: ‘Een passende keuze, die de geschiedenis op deze plek én de toekomstige bereikbaarheid weergeeft. De nieuwe aansluitingen verbinden namelijk de dorpskern Valkenburg met de toekomstige woninglocatie Valkenhorst én met de nieuwe Tjalmaweg.’

Viaducten
Langs Valkenburg wordt de N206 verbreed en verder verdiept. De weg krijgt 2x2 rijstroken in plaats van de huidige 1x1. Om direct klaar te zijn voor de komst van de woningen op Valkenhorst, het voormalige vliegveld, legt de provincie ook gelijk twee ongelijkvloerse kruisingen aan.

Valkenburg-Oost
Ter hoogte van de Torenvlietslaan komt de ongelijkvloerse aansluiting Valkenburg-Oost. Hier kunnen fietsers en voetgangers de nieuwe ir. G. Tjalmaweg straks veilig oversteken. Deze aansluiting krijgt ook twee nieuwe bushaltes, onder andere voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (R-net).

Valkenburg-West
Ter hoogte van Duinzicht, tussen de straten Cohortedreef en Valkenhorst, komt de ongelijkvloerse aansluiting Valkenburg-West. Dit is één van de twee nieuwe aansluitingen voor de toekomstige wijk Projectlocatie Valkenburg op de N206. Het bestaande kunstwerk met de 3 paarden krijgt een nieuwe plek bovenop het viaduct.

Uit de krant

Uit de krant