Gedeputeerde Frederik Zevenbergen en de Katwijkse wethouder Gerard Mostert aan de slag met het groen.
Gedeputeerde Frederik Zevenbergen en de Katwijkse wethouder Gerard Mostert aan de slag met het groen. Foto: Vincent Basler

Klimplanten langs N206 Tjalmaweg die in het voorjaar opengaat

Algemeen

Vrijdagmiddag hebben gedeputeerde Frederik Zevenbergen en wethouder Gerard Mostert de eerste van 38.000 klim- en hangplanten langs de Tjalmaweg aangebracht. De klimplanten zorgen voor een natuurlijk en groen aanzicht van de wanden van de 2 kilometer lange verdiepte Tjalmaweg. Naar verwachting gaat de nieuwe weg dit voorjaar nog open.

Voor de Tjalmaweg werd met de gemeente Katwijk een groenplan ontwikkeld, gericht op het in stand houden of verhogen van de kwaliteit. Bij het ontwerp van de weg en de groenaanpassingen is rekening gehouden met de omgeving.

Wethouder Gerard Mostert benadrukt het belang van een groene inpassing van de Tjalmaweg voor de gemeente. Mostert: ‘Ik ben blij met de aandacht voor het groen langs de nieuwe Tjalmaweg. Dit is belangrijk voor bewoners en gebruikers van o.a. de parkstrook aan de noordzijde van de Tjalmaweg.’

Bij de aanplant van nieuwe bomen en struiken langs de nieuwe aansluitingen Valkenburg-Oost en Valkenburg-West komen gevarieerde soorten die voor veel dieren aantrekkelijk zijn. Een groot deel van de parkstrook wordt bijvoorbeeld ingezaaid met een bloemrijk kruidenmengsel, aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere insecten.

38.000 planten
Er worden 38.000 klim- en hangplanten aangeplant langs de wanden van de verdiepte ligging en de geluidsschermen. Daarvoor worden 5 verschillende soorten gebruikt. Dit zijn klimop, Clematis (bosrank), wilde kamperfoelie, wilde wingerd en de boomwurger. Dit levert een gevarieerd beeld op, zowel in de zomer als in de winter. Ook is er rekening gehouden met de zon- en schaduwzijde van de verdiepte ligging van de Tjalmaweg.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant