Tot 1 september, zo werd dinsdag duidelijk, kan de SOEK in het huidige pand blijven. | Foto Willemien Timmers
Tot 1 september, zo werd dinsdag duidelijk, kan de SOEK in het huidige pand blijven. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Vrijwilligers SOEK luiden noodklok

Algemeen

‘De kringloopwinkel mag niet verloren gaan voor Oegstgeest’

Als er niet snel een oplossing komt voor nieuwe huisvesting zal kringloopwinkel SOEK deze zomer de deuren moeten sluiten. Op hun locatie aan de Endegeesterstraatweg zal immers de bouw van de nieuwe Kannerschool over niet al te lange tijd starten.

Door Willemien Timmers

De zeer goedlopende SOEK verwelkomt per dag tussen de 150 en 200 bezoekers en heeft zijn omzet afgelopen jaar zien verdubbelen. Momenteel is de kringloopwinkel gehuisvest achter de oude Julianaschool, maar heeft een ‘ad hoc’ huurcontract met Oudendal, de eigenaar van veel gebouwen op het Endegeest-terrein. 

Eind 2017 verhuisde de kringloopwinkel naar deze locatie, na eerst in het Carp-gebouw achter het gemeentehuis gevestigd te zijn geweest. De afgelopen jaren was de winkel, die alle winst aan goede doelen in het dorp doneert, bezig met het zoeken naar een definitiever onderkomen. Helaas zonder succes. Op zeer korte termijn gaat er een nieuwe VSO Leo Kannerschool gebouwd worden op de plek van de Julianaschool en raakt de SOEK zijn anti-kraak plekje kwijt. Als er geen nieuwe plek gevonden wordt, zal de SOEK verdwijnen uit Oegstgeest.

In het licht van al het goeds waar de winkel voor staat, zou dit een kwalijke zaak zijn. In alle lagen van de bevolking beseft men immers inmiddels dat ‘het anders moet’. In het bewustwordingsproces van minder verspillen en meer hergebruiken heeft de duidelijk SOEK zijn plek.

De kringloopwinkel is inmiddels ook een plek geworden die de meer dan vijftig vrijwilligers beschouwen als hun tweede huis. Zij hebben een goede dagbesteding, kunnen zich nuttig maken, en nieuwe contacten opdoen. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen bij de SOEK een kans om zich te ontwikkelen. Eens in de maand ontmoeten alle vrijwilligers elkaar bovendien bij een gezamenlijke borrel.

Daarnaast rijden vrijwilligers van de SOEK eens in de week met spullen naar de milieustraat, en tweemaal per week wordt er een rit naar Weesp gemaakt om mooie spullen die zij niet hebben kunnen verkopen bij een hulpgoederenorganisatie af te geven.

Het zit bestuursleden en vrijwilligers niet lekker dat sommige kansen aan de neus van de SOEK voorbijgingen. “De vleugel van het Dorpscentrum aan de Lijtweg waar eerst het consultatiebureau in gevestigd was, hadden wij graag willen kopen of huren. Het Dorpscentrum had ons ook graag als partner dichtbij gehad, omdat we een grote sociale rol vervullen voor veel mensen. Dat gebouw bleek, zonder dat wij of het Dorpscentrum dat wisten, door de gemeente verkocht aan een projectontwikkelaar. Daar hebben we ons wel over verbaasd”, sprak voorzitter Maria Smit eerder.

Het feit dat de Raad van State kortgeleden aangaf dat het gemeentebestuur te snel was met de vergunning voor huurwoningen aan de Lijtweg heeft dan ook bij de vrijwilligers veel onrust teweeggebracht.

Massaal klommen zij in de pen om middels ingezonden brieven duidelijk te maken hoe belangrijk de SOEK is voor Oegstgeest.

“Met het artikel over de sociale huurwoningen op de Lijtweg, en alle fouten die daarmee zijn begaan, worden oude wonden weer zeer voelbaar. Wij hebben meerdere malen geprobeerd om in het gebouw van Kind- en Jeugdzorg te komen met onze winkel, maar helaas zonder succes. Nu is duidelijk waarom. In de afgelopen vier jaar hebben wij bijna twintig locaties/ gebouwen bezocht! Resultaat nul. Soms omdat het echt niet geschikt was, maar vaker omdat het ons niet gegund werd. Zoals bijvoorbeeld met de Lijtweg. De tijd dringt, en het kan toch niet zo zijn dat onze mooie Soek ophoudt te bestaan?” vraagt SOEK-coördinator Lia van Wijk zich af.

“Ruim acht jaar fiets ik bijna elke woensdag met plezier en voldoening naar de SOEK”, laat vrijwilliger Ans Gravendaal weten. “Met een beperking is het goed te ervaren dat vele vrijwilligers mij volwaardig behandelen en mijn beperking ondergeschikt maken en ik me heel erg gewaardeerd voel. Het bestuur van de SOEK is al geruime tijd op zoek naar nieuwe winkelruimte echter zonder resultaat. Dat voelt zeer onrechtvaardig zeker na het lezen van het artikel over onterecht toekennen van een vergunning voor nieuwbouw aan de Lijtweg. Nu lijkt mij de tijd rijp om als gemeente kleur te bekennen en soek te helpen bij het vinden van een passende ruimte!”

“Sinds ruim een jaar werk ik meerdere dagen per week als vrijwilligster bij de SOEK. Ik heb vele kringloopwinkels gezien in het verleden, maar de SOEK is echt van een ander kaliber. Ook op sociaal vlak is de SOEK voor Oegstgeest een niet te missen partij”, vertelt Ellen Kurt-Tijsen. “Hoe zuur is het dan ook voor onze medewerkers, ons bestuur en (het belangrijkste) onze klanten dat er na jaren praten met de gemeente nog altijd geen vervangende ruimte is gevonden voor onze mooie winkel. Dit had het pand aan de Lijtweg kunnen zijn, maar destijds werden onze verzoeken tot huur genegeerd. Nu hangt er al lange tijd een zwaar van Damocles boven ons hoofd omdat de SOEK met sluiting wordt bedreigd. Een onverteerbare en ongeloofbare situatie waarbij in ieder geval de vrijwilligers tot de laatste snik zullen strijden om dit scenario te voorkomen. Nu de gemeente nog! Het is inmiddels vijf voor twaalf!”

Lokatie

Overigens past de SOEK niet overal, en heeft ongeveer 450 vierkante meter nodig om goed te kunnen functioneren. Bestuur en vrijwilligers hopen van harte dat de politiek inziet dat de SOEK niet verloren mag gaan voor Oegstgeest. Zij vragen niet om een financiële bijdrage, maar om hulp bij het vinden van een nieuwe locatie.

Gemeente

Ook de gemeente wil graag dat de SOEK een nieuw pand vindt, maar kan zelf niet een pand voor hen regelen. “Ons uitgangspunt is dat het aan de SOEK is om vervangende huisvesting te vinden”, zo laat een woordvoerder weten. “We snappen dat dat lastig is en zijn graag bereid om mee te denken. Het afgelopen halfjaar hebben we twee keer met vertegenwoordigers van de SOEK om tafel gezeten. Hierbij kwam ook het plan voor een circulair paviljoen op de parkeerplaats aan de orde. We zien hier, met het plan voor de Leo Kanner VSO en de opdracht van de raad om een deel van het parkeerterrein te vergroenen, geen mogelijkheden voor. Ook is gekeken naar de voormalige brandweerkazerne, hier is in goed overleg gebleken dat deze niet geschikt is voor dit doel.”

De gemeente ziet op dit moment vanuit haar positie geen oplossing om invulling te geven aan de behoefte van de SOEK. “We verwachten wel dat het contract voor de huidige locatie verlengd kan worden tot 1 september 2023. Dat geeft de SOEK langer de tijd om huisvesting te vinden.”

REACTIES VAN VRIJWILLIGERS:

“Twee jaar geleden ging ik met pensioen en zocht een zinvolle besteding van mijn tijd. Via een vriendin kwam ik bij de SOEK. Ik kwam zelf nooit bij kringloopwinkels. Er ging een wereld voor me open. Wat een gemotiveerde medewerkers, gezelligheid maar vooral wat een enorm aantal bezoekers trof ik aan. Een grote groep mensen is duidelijk aangewezen is op dit soort winkels vanwege een kleine portemonnee. Het is ook fijn te weten dat je bijdraagt aan een duurzamere wereld door hergebruik. Veel goede doelen uit Oegstgeest hebben al een leuke cheque mogen ontvangen van onze opbrengst. Een win-win situatie zou je zeggen. Bovendien doet de gemeente een beroep op ons als er spullen nodig zijn voor bijvoorbeeld asielzoekers. Heel naïef dacht ik dat er dan wel iets tegenover mag staan vanuit de gemeente maar blijkbaar gaat het om andere belangen.”

Lonneke de Ridder

---

“Wat een schande en motivatie wederom door geldelijk gewin dat de gemeente zonder inspraak of overleg heeft gehandeld op de Lijtweg!

Het bestuur van SOEK heeft meerdere malen belangstelling heeft getoond voor de panden aan de Lijtweg.

In deze tijd van economisch gedreven bestuurders en ondernemingen is kringloopwinkel SOEK een idealistisch antwoord gebleken. Veel bewoners van ons dorp zijn medewerkers geworden aan een beter klimaat door bewust gebruik van kringloop van goederen.”

Beatrijs Frankfort

---

“Ruim 8 jaar fiets ik bijna elke woensdag met plezier en voldoening naar de soek in Oegstgeest. Met een beperking is het goed te ervaren dat vele vrijwilligers mij volwaardig behandelen en mijn beperking ondergeschikt maken en ik me heel erg gewaardeerd voel. Het bestuur van de SOEK is al geruime tijd op zoek naar nieuwe winkelruimte echter zonder resultaat. Dat voelt zeer onrechtvaardig zeker na het lezen van het artikel over onterecht toekennen van een vergunning voor nieuwbouw aan de Lijtweg. Nu lijkt mij de tijd rijp om als gemeente kleur te bekennen en soek te helpen bij het vinden van een passende ruimte!

Ans Gravendaal

---

Sinds ruim een jaar werk ik meerdere dagen per week als vrijwilligster bij de SOEK. Ik heb vele kringloopwinkels gezien in het verleden, maar de SOEK is echt van een ander kaliber. Een ruim assortiment - dat wekelijks veranderd -, spulletjes van goede kwaliteit, een mooie presentatie en vriendelijk personeel en juist daardoor een groot aantal klanten dat soms meerdere keren per week onze winkel bezoekt.

Ook op sociaal vlak is de SOEK voor Oegstgeest een niet te missen partij.

Hoe zuur is het dan ook voor onze medewerkers, ons bestuur en (het belangrijkste) onze klanten dat er na jaren praten met de Gemeente nog altijd geen vervangende ruimte is gevonden voor onze mooie winkel. Dit had het pand aan de Lijtweg kunnen zijn, maar destijds werden onze verzoeken tot huur genegeerd. Nu hangt er al lange tijd een zwaar van Damocles boven ons hoofd omdat de SOEK met sluiting wordt bedreigd. Terwijl in heel Nederland de woorden “groen”, “hergebruik” en “circulair” dagelijks in de kranten zijn terug te vinden en ook de bevolking deze leefwijze steeds meer omarmt, zou in Oegstgeest nu het ongelooflijke gebeuren doordat onze Stichting die haar belang voor de dorpsbewoners - en ook mensen van ver daarbuiten - reeds vele jaren heeft aangetoond met sluiting wordt gedreigd. Een onverteerbare en ongeloofbare situatie waarbij in ieder geval de vrijwilligers tot de laatste snik zullen strijden om dit scenario te voorkomen. Nu de Gemeente nog! Het is inmiddels 5 voor 12!

Ellen Kurt-Tijsen

---

Als vrijwilliger bij de SOEK vanaf het eerste uur, heb ik de kringloopwinkel zien groeien van een matige omzet tot een omzet die nu wel het tienvoudige is. Dan te bedenken dat de gehele opbrengst na aftrek van gemaakte kosten ten goede komt aan goede en sociale doelen. En niet te vergeten het inzamelen van kleding en handgereedschap voor ontwikkelingslanden.

Het is betreurenswaardig dat de gemeente Oegstgeest na acht jaar nog steeds geen plekje heeft gevonden, waar de stichting SOEK zich definitief zou kunnen vestigen.

Jan Haar

---

Met het artikel over de sociale huurwoningen op de Lijtweg, en alle fouten die daarmee zijn begaan, worden oude wonden weer zeer voelbaar. En dan spreek ik over wonden van de SOEK, Stichting Oegstgeester Kringloop. Wij, als Soek hebben zes jaar geleden een ruimte gehad in het Carpgebouw, gedurende twee jaar. Wij wisten dat het voor twee jaar was, dat had de gemeente Oegstgeest ons duidelijk verteld. Op tijd zijn wij dus gaan zoeken naar een ander onderkomen.

Het allerliefst een onderkomen voor ‘vast’! Want geloof mij, een kringloopwinkel verhuizen is geen pretje! Wij hebben meerdere malen geprobeerd om in het gebouw van Kind- en Jeugdzorg te komen met onze winkel, maar helaas zonder succes. Nu is duidelijk waarom. Gelukkig kwamen wij bij het gebouw terecht (Endegeesterstraatweg 1a) waar wij nu nog voor hele korte tijd kunnen blijven. Wij wisten dat dit ook tijdelijk zou zijn. Maar wat jammer, het is de ideale locatie voor ons. Niemand heeft ‘last’ van ons, en dan bedoel ik het brengen van spullen, aanloop van ‘gelukkig’ heel veel mensen, ruimte om ons heen, waar op het terras heerlijk koffie gedronken kan worden, en waar ook veel gebruik van wordt gemaakt.

In de afgelopen vier jaar hebben wij bijna twintig locaties/ gebouwen bezocht! Resultaat: nul! Soms omdat het echt niet geschikt was, maar vaker omdat het ons niet gegund werd. Zoals bv. met de Lijtweg

De tijd dringt, en het kan toch niet zo zijn dat onze mooie Soek ophoudt te bestaan? Een Soek waar vele Oegstgeestenaren hun weg naar gevonden hebben, plus alle mensen van verder weg. Waar vele mooie spullen gebracht worden door mensen, met de mededeling wij gunnen jullie deze spullen! Waar dan later weer een ander helemaal blij mee naar buiten loopt.

Hoe mooi kan het zijn! Daarnaast werken wij niet op commerciële basis, geven wij geld aan goede doelen en alles wat niet verkocht wordt brengen wij naar de Stichting Humanitaire Hulpgoederen in Weesp. Zij distribueren deze goederen van de Oekraïne tot en met Irak en verder waar nodig is!

Wij zorgen ook voor splitsing van afval, en brengen dit voorgesorteerd naar de Gemeentewerf.

Daarnaast heeft de Soek een grote sociale functie, alleen al voor al onze vrijwilligers, die met hart en ziel, en veel plezier in de SOEK werken. Laten we de term ‘familie’ heus gebruiken. Het mooie is ook dat zoveel verschillende mensen hun weg naar de Soek vinden, van daklozen, statushouders tot aan ministers.

En dit alles zou moeten stoppen als wij geen nieuw onderkomen kunnen vinden in Oegstgeest!!

Bij die gedachte schieten woorden tekort!!!

Lia van Wijk (coördinator bij de Soek)

---

Wat een gemiste kans. Kringloopwinkel SOEK, voor en door Oegstgeestenaren, probeert al jaren een vaste plek te krijgen in Oegstgeest. Al die tijd hebben we geen medewerking van de gemeente gekregen voor een geschikte ruimte. Ik hoop dat de gemeente eindelijk verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen gemeenschap.

Alwien Verscheure

---

Na een lange tijd van depressie en lichamelijke klachten heb ik een jaar geleden de stap gezet om mij aan te melden als vrijwilliger bij de SOEK. Ik woon ruim vijftien jaar in Oegstgeest en ben door een burn-out in deze periode niet meer in staat geweest mijn eigen werk op te pakken. In het afgelopen jaar heeft de SOEK met al zijn vrijwilligers, bezoekers en werkzaamheden een zeer positieve uitwerking op mij gehad. 

Ben Hoornweg 

---

Voor mij als persoon betekent het dat ik mag participeren in een geweldige groep, waar ik energie op kan doen waardoor mijn taak als mantelzorger wat verlicht wordt.

Als SOEK ophoudt met bestaan, betekent dit een groot gemis voor Oegstgeest en mij persoonlijk.

Frederique

---

De Soek is mijn ‘cluppie’ en een eventuele sluiting van de Soek hangt als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd. Straks moeten wij met ingang van juni vertrekken en staat het gebouw misschien nog jaren leeg net als toen met het Groot Profijt in Haaswijk. Deze noodkreet komt recht uit mijn hart!! Dus politiek, DOE WAT! KOM IN ACTIE!!

Mirjam van der Wouden

---

“Ik kan wel vertellen hoe boeiend, leuk, fantastisch ik het vind om als taxateur voor de SOEK te werken, hoeveel nieuwe voorwerpen ik weer zie waarover ik leer, de verhalen die ik hoor en de gezelligheid, maar eigenlijk hoop ik dat iemand mij het uit kan leggen, want ik begrijp er helemaal niets van. Hoe kan het zijn dat een kringloopwinkel zoals de SOEK geen passend nieuw onderkomen kan vinden? Wat ik niet begrijp is dat er zo weinig steun is, nauwelijks wordt meegedacht en nog minder gevolg wordt gegeven op uitnodigingen.

Marjoleine Groen

---

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant