Ondernemers van de winkelstraat benadrukken dat hun winkels gewoon bereikbaar zijn. | Foto Willemien Timmers
Ondernemers van de winkelstraat benadrukken dat hun winkels gewoon bereikbaar zijn. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Ondernemers De Kempenaer ongelukkig met timing werkzaamheden

Algemeen

Tijdens de commissievergadering van afgelopen donderdag kreeg het gemeentebestuur behoorlijk de wind van voren. Ondernemers uit de De Kempenaerstraat en de Geversstraat maakten duidelijk hun ongenoegen kenbaar over de timing en communicatie van het project herinrichting Geversstraat. “De timing van de werkzaamheden had niet slechter gekund”, liet ondernemer Marilene Verver van kledingzaak Mrs Vintage weten.

‘We zijn gewoon bereikbaar!’

Door Willemien Timmers

“De laatste acht weken van het jaar zijn voor ons als winkeliers en ondernemers cruciaal. Zeker na twee coronajaren. Dat we nu slecht bereikbaar zijn heeft dramatische gevolgen voor de omzet en de klantenbinding. Nu de ene helft van de weg klaar is, wacht dan alsjeblieft met de herinrichting van de andere helft tot na december.”

Zorgen

Ook wijn-ondernemer Sjoerd Hulstra sprak zijn zorgen uit over de gang van zaken rond het project. “Er gaan dingen fout, onder andere in de communicatie. Ons is toegezegd dat we blijvend bereikbaar zouden zijn, maar mijn leverancier kan straks geen flessen wijn bij mij leveren, tenzij hij midden op de rijbaan, de enige die open is, stil zal blijven staan. Ook was de betonnen ‘middenberm’ een onverwacht obstakel. Daarnaast zijn voor gesprekken op het gemeentehuis enkel vertegenwoordigers van winkelgebied De Kempenaerstraat uitgenodigd, en niet de ondernemers langs de Geversstraat, die via hun KvK-nummer toch makkelijk op te sporen hadden moeten zijn.”

Ook Arnold Rooijmans, bestuurslid van de ‘BIZ’ en eigenaar van kledingzaak June sprak in. Hij liet weten het gevoel te hebben dat het gemeentebestuur ondernemers gedoogt in plaats van hen serieus te nemen, te steunen en ‘samen te kijken hoe lastige zaken het beste kunnen worden gepland en aangepakt als dit het ondernemersgebied betreft’.

“Na twee jaren waarin de meeste van ons met moeite het hoofd boven water hebben kunnen houden, is het voor veel ondernemingen erop of eronder. Niets meer, niets minder. Het sluiten van de belangrijkste toegangsweg, voor met name de bezoekers van buiten ons dorp, zou voor velen wel eens eronder kunnen betekenen.”

Ook Rooijmans vroeg met klem om de sluiting van de Geversstraat uiterlijk eind november tijdelijk op te schorten en na de feestdagen met man en macht te werken aan een zo kort mogelijk traject. 

“Wij begrijpen dat dit wellicht consequenties met zich meebrengt in de vorm van kosten van de aannemer, maar zoals de situatie nu is dragen wij als ondernemers die kosten.” Diverse ondernemers geven aan dat deze omzetderving soms wel dertig procent is. “Dit project was oorspronkelijk gepland voor de zomer”, liet Rooijmans achteraf weten. “Iemand heeft dit verzet zonder aan de gevolgen voor ondernemers te denken.

Impact

Wethouder Elfred Bus, die pas sinds eind juni het dossier beheert, liet weten ‘ook niet blij te zijn met de situatie’. “Dit moet in de toekomst anders. De impact is groter dan we van tevoren aan zagen komen.”

“Als ik hoor dat de aangestelde omgevingsmanager weinig over het dorp weet, betreur ik dat. De planning voor het project is helaas moeilijk te verplaatsen. Voor de fase in het voorjaar, in maart en april als het asfalt wordt gelegd, kunnen we wel alles op alles zetten om de werktijd in te korten.”

Bebording

De wethouder zegde wel toe vinger aan de pols te houden om betere bebording te realiseren. “Het klopt dat er nu geen goede route is aangegeven als je aan komt rijden. De borden geven wel aan dat de De Kempenaerstraat bereikbaar is, maar vervolgens word je niet via bijvoorbeeld letters de goede kant opgeleid. Uit de praktijk blijkt dat goede bebording veel tijd kost.” 

Out of the box

Diverse ondernemers en raadsleden drukten hem op het hart om voor dit project, de herinrichting van de Geversstraat, vooral ook ‘out of the box’ te denken. 

“Ik kan dit project helaas niet vertragen, maar wel mijn best doen dat de overlast zo kort mogelijk duurt. We kunnen nu niet, nu ze bijvoorbeeld stoepen en stoepranden aan het aanleggen zijn, de boel opschorten. Dit moet nu af.”

Lokaal winkelen

Bus riep alle Oegstgeestenaren op om in deze tijden vooral lokaal te shoppen en veel boodschappen te doen in de De Kempenaerstraat. Samen met de BIZ heeft de gemeente daarom een grote reclamecampagne op poten gezet om aan Oegstgeest en de regio duidelijk te maken dat de winkelstraat wel bereikbaar is en de winkels gewoon open zijn. 

“Laten we allemaal in Oegstgeest onze boodschappen doen!”

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant