Afbeelding
Foto: Marc Wonnink

‘Aanval op Valkenburg’ - Legeroefening op voormalige Marinevliegkamp

Algemeen

‘Aanval op Valkenburg’, zo zou in oorlogstijd een kop kunnen luiden. Gelukkig ging het vandaag slechts om een oefening.

Troepen van de Luchtmobiele Brigade oefenden, samen met hun Poolse collega’s, een ‘aanval op het voormalige Marinevliegkamp. Hun missie was duidelijk: het vliegveld heroveren op ‘vijandelijke troepen’.

Apache-gevechtshelikopters vlogen rond om de landingszone te beveiligen. Chinooks, een NH90 een Cougar en drie Poolse Mi-8’s zetten de troepen af. Zij stuitten op ‘vijandig vuur’, wat natuurlijk niet onbeantwoord kon blijven. 

De grondtroepen wonnen snel terrein en konden het doelwit,  een aantal loodsen, snel terugveroveren.

Hierna kwamen de transporthelikopters weer terug voor de zogenaamde extractie: het terughalen van de troepen.

Bij burgemeester Cornelis Visser van Katwijk bracht dit herinneringen boven. “Toen ik in dienst was, heb ik ook onder een Chinook gestaan en nu zie ik ze weer. De generaal vroeg hoe de oefening bij de bevolking over zou komen. Mijn antwoord was dat het bij velen herinneringen aan het vliegkamp zou oproepen. Maar het is ook goed te zien dat troepen uit verschillende landen zo goed samenwerken. Dat geeft, zeker met de oorlog in Oekraïne in het achterhoofd, toch een veilig gevoel.”

Op woensdag 16 november is er van 10.00 tot 17.00 uur een grote militaire oefening op vliegkamp Valkenburg. Defensie waarschuwt dat dit in Oegstgeest voor geluidsoverlast kan zorgen. Duizend militairen uit Nederland, Duitsland, Polen en de VS trainen tijdens de oefening ‘Falcon Autumn’ de komende drie weken met 37 helikopters en munitie op verschillende locaties in Nederland.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant