De 'heronthulling' van het muurgedicht.
De 'heronthulling' van het muurgedicht. Foto: Willemien Timmers

Muurgedicht Jan Wolkers ‘heronthuld’ na restauratie

Algemeen

Opnieuw is Jan Wolkers’ muurgedicht ‘de Herinnering’ onthuld in de Deutzstraat tegenover het geboortehuis van de schrijver en kunstenaar. Op woensdag 19 oktober kwam op feestelijke wijze het gedicht weer helemaal spic en span tevoorschijn op de nieuw gestucte muur.

‘Na crowdfunding en veel werk kunnen we weer genieten’

Door Willemien Timmers

Op donderdag 26 oktober 2017, op de geboortedag van de schrijver, werd het gedicht voor de eerste keer onthuld in aanwezigheid van zijn weduwe Karina Wolkers en zijn biograaf Onno Blom.

In mei 2021 bleek tot schrik van cultuurfonds-voorzitter Jetteke Bolten het muurgedicht af te bladderen. De treurnis was des te groter omdat de kunstenaar die het muurgedicht zo helder op de muur zette, in dat voorjaar ook overleed. Zo’n schade leek ondenkbaar omdat de kwaliteit van de muur van tevoren was gecontroleerd. Geluk bij dit ongeluk was dat het gedicht zelf niet beschadigd was. Enkel de kunstzinnige schildering bladderde af.

Na een deskundig onderzoek, onder leiding van architect Marcel van Dijk, werd er een crowdfunding opgezet.

“Fijn dat Marcel direct in actie kwam”, zei Jetteke op woensdag 19 oktober. “Het restauratiebedrag was een veelvoud van wat het muurgedicht had gekost. Met veertig buurtbewoners werd er drieduizend euro opgehaald. Ook de gemeente Oegstgeest droeg financieel bij. Fijn dat cultuur toch ook in het gemeentehuis een snaartje raakt.”

Marcel van Dijk nam de aanwezigen ook mee in het proces. “Toen de oude loods van Van den Ameele gesloopt werd, kwam er een lelijke binnenmuur tevoorschijn. Nadat er haarscheurtjes waren ontstaan, maakte een windhoos nog meer schade.” Hij liet weten dat velen ‘om niet’ of tegen gereduceerd tarief meewerkten om het muurgedicht weer in oude glorie te herstellen. “De aannemer heeft de wand het tot aan het metselwerk afgehakt. De muur die tevoorschijn kwam van het naastgelegen achterhuis is vervolgens weer helemaal met stucwerk bepleisterd. Met een betere mortel dan ooit”, vertelde de architect er lachend bij.

Kunstenares Judith van der Meer heeft de letters ‘herinnering’, in spiegelbeeld, weer op de muur geschilderd. “We kunnen weer genieten”, sprak dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt dankbaar, terwijl ze mooie presentjes en heerlijk Wolkersbrood uitdeelde.

Wethouder Dick de Groot hielp met plezier mee met het onthullen van de nieuwe versie van het muurgedicht. “Ik woon al sinds 1966 in Oegstgeest, en heb in deze straat veel herinneringen liggen. Ik hoop dat deze muur voor velen een blijvende herinnering aan Oegstgeest zal vormen.”

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant