Vrijwilliger Gwenny Kouwenhoven-Steenmetser met de OKe tas. | Foto Tjeerd Heslinga
Vrijwilliger Gwenny Kouwenhoven-Steenmetser met de OKe tas. | Foto Tjeerd Heslinga Foto: Tjeerd Heslinga

Vrijwilligersbijeenkomst: Verlangen naar… OKe

Algemeen

In een goed gevulde Regenboogkerk vond vrijdagochtend 23 september een ontmoeting plaats van de vrijwilligers van het Oegstgeester Kerkblad OKe. Dit huis-aan-huisblad bestaat al 52 jaar dankzij de vele vrijwilligers: de scribenten, mensen die de opmaak, correctie of distributie voor hun rekening nemen, en de bezorgers die pakketten of het blad OKe in de bus doen.   

Volle zaal bij bijeenkomst Oegstgeester Kerkblad

Door Eke de Gier-van der Jagt

Na koffie met gebak stelde redactievoorzitter Arjan de Kok de komende en vertrekkende mensen van de bezorgdienst voor: Ed Gijzenij heeft het logistieke stokje van Hans de Wilde overgenomen en Gwenny Kouwenhoven verzorgt voortaan de administratie.

Daarna was het woord aan Koos van der Bruggen, lid van de Raad van Kerken, OKe-columnist in de Oegstgeester Courant, oud-voorzitter van de redactie en nog altijd bezorger van OKe. Hij sprak over het jaarthema ‘Verlangen’ van het activiteitenoverzicht van de Raad van Kerken. Hij deed dat aan de hand van drie overeenkomsten: kerkelijke en maatschappelijke betrokkenheid en leeftijd. Het is niet zo dat er bij OKe alleen oudere vrijwilligers werken. Ook jongeren dragen een steentje bij. Velen daarvan konden de bijeenkomst echter niet gemakkelijk bijwonen, omdat deze overdag plaatsvond. 

Vanuit het rijke Roomse leven in Brabant schetste Van der Bruggen zijn jeugd en de verandering die sindsdien in de kerken heeft plaatsgevonden: van een sterke verzuiling tot ontkerkelijking, al zijn de verschillende veranderingen binnen de kerken van nu ook een baken van herkenning en veiligheid gebleven. Wat betreft maatschappelijke betrokkenheid sprak Van der Bruggen vanuit zijn hart over het thema ‘Oorlog en vrede’, omdat deze vrijdag in de Vredesweek viel. Hij verlangt terug naar het gevoel van urgentie in dit debat, zoals in de jaren ’70 en ’80. Tenslotte ging het – met positieve voorbeelden uit zijn familiekring - over leeftijd en verlangen: hoe ga je ermee om wanneer verlangens in je leven niet zomaar uitkomen door tegenslagen en teleurstellingen? 

Tot slot werden de aanwezigen verrast met een tas waarop stond: Ik ben OKe … vrijwilliger. De Gier-van der Jagt vertelt daarbij: “Er zijn tassen over, dus mocht je je willen aanmelden als bezorger, invaller of een grotere taak: mail ons dan via bezorgdienstOKe@gmail.com.”

Uit de krant

Uit de krant