Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Afscheid Helma en René Koek van Rijnlandse Boekhandel

Algemeen

Nog maar een paar dagen, en dan zullen René en Helma Koek hun Rijnlandse Boekhandel overdragen aan hun opvolger Anne Rasmussen. Komende zaterdag nemen ze afscheid in de winkel, maar de afgelopen weken is het al een komen en gaan geweest van klanten die het zeer sympathieke echtpaar alvast gedag kwamen zeggen.

Tekst en foto Willemien Timmers

In het voorjaar van 2007, voor veel Oegstgeestenaren is het als de dag van gisteren, namen René en Helma Koek de Rijnlandse Boekhandel over van Wil Rozelaar-Bouwman. Vijftien jaar hebben ze met heel veel plezier gewerkt in hun boekhandel in Oegstgeest. Hun boekhandel in Roelofarendsveen wordt alweer een aantal jaar gerund door hun zoon Joris, dus na zaterdag is er echt even rust.

Toen René en Helma elkaar ontmoetten werkten ze beiden in de welzijnssector. Daar was destijds niet veel werk in te vinden, en dus ging René in Friesland aan de slag als boer, en Helma vond een baan bij een boekhandel. Toen er een mogelijkheid kwam om in Amerongen een boekhandel over te nemen, stortten ze zich enthousiast in een nieuw avontuur. Ne enkele jaren keerde het echtpaar terug naar hun geboortegrond om samen met René’s broer Arno een boekhandel in Roelofarendsveen te beginnen. In 2007 kwam daar Oegstgeest bij.

En nu, in 2022, gaat het altijd goedgehumeurde stel afscheid nemen. “Anne kwam op ons pad, en wil de zaak graag overnemen. Anders hadden we nog een aantal jaar prettig doorgewerkt, maar dit is een kans die we niet wilden laten schieten.” Waar René en Helma vooral blij mee zijn is dat al het personeel één op één meegaat in de nieuwe situatie. “Zo blijft de winkel heel vertrouwd voor al onze klanten.”

Ze kijken met plezier terug op de afgelopen vijftien jaar en de dingen die ze ondernomen hebben. Denk aan alle lezingen met grote namen als Arthur Japin, Connie Palmen, Joris Luyendijk, Femke Halsema en Adriaan van Dis. Of aan de feestelijke OegstLeest-bijeenkomsten. “Maar ook de gezellige decembermaanden waarin we als team telkens weer moesten knallen, staan in ons geheugen gegrift.”

Ze zijn Oegstgeest erg dankbaar voor de hoge gunfactor die er vanuit de bewoners was. “De diverse ‘koop lokaal-acties’ hebben goed gewerkt. De klanten zijn ons, ook online, trouw gebleven. We gaan de warmte en de gezelligheid missen. De praatjes en de klanten.”

Beiden hebben ze vertrouwen in de toekomst van de Rijnlandse Boekhandel. “Oh ja – zeker. Lezen blijft. En zeker in Oegstgeest.”

Helma en René hebben geen grote plannen op stapel staan. “We gaan lekker veel lezen. René gaat meer schilderen en ik ga fijn tuinieren”, zegt Helma opgewekt. “We hopen dat iedereen komende zaterdag nog even aan komt waaien om ‘dag’ te zeggen”, vult René haar aan.

Uit de krant

Uit de krant