Winnaars Fynn, Vera en Jack met wethouder Dick de Groot op de plek waar het beeld komt. | Foto Wim de Winter
Winnaars Fynn, Vera en Jack met wethouder Dick de Groot op de plek waar het beeld komt. | Foto Wim de Winter Foto: Wim de Winter

Prijsuitreiking kleurplaten-wedstrijd Hercules Rhijngeestus

Algemeen

In augustus zijn in Nieuw-Rhijngeest onder andere via de Jumbo in Nieuw Rhijngeest kleurplaten van het ontwerp voor het beeld Hercules Rhijngeestus van Folkert de Jong uitgedeeld, een gezamenlijk initiatief van Dorpsmarketing Oegstgeest en Cultuurfonds Oegstgeest. In de vakantie konden de kinderen de afbeelding zelf kleuren en inleveren bij de Jumbo. 

Kunstwerk Folkert de Jong komt in Park Landskroon

Het kunstwerk Hercules Rhijngeestus is het bijna vier meter hoge beeld dat straks op zijn blote voet en Nike sneaker komt te staan in Park Landskroon in Nieuw-Rhijngeest, aan de Oegstgeestse kant van de Oude Rijn. 

Prijswinnaars: Vera, Jack en Fynn

Folkert de Jong creëerde de mythische figuur die met zijn Germanen zich zo heftig verzette tegen de Romeinen dat de bezettingsmacht de belangrijke rivier als Noordgrens van het Romeinse Rijk gepaalde: tot hier en niet verder. Dat werd de Limes, Latijn voor grens.

Inmiddels is samen met omwonenden, de wethouder, betrokken ambtenaren, de kunstenaar en de organisatoren unaniem besloten waar het beeld geplaatst zal worden. Op deze plek vond op donderdag 22 september de prijsuitreiking plaats van de kleurplatenwedstrijd. 

De winnaars, Vera van 5, Jack van 7 en Fynn van 5 hebben in Park Landskroon op de plek waar het kunstwerk komt te staan, hun gewonnen prijs opgehaald. Samen met hun broertjes, zusjes en hun ouders. Op zo’n zonnige dag in het park hoorde daar natuurlijk ook een ijsje bij.

De prijzen zijn overhandigd door wethouder cultuur Dick de Groot. De kunstenaar, Folkert de Jong was ook aanwezig met een miniatuur van het kunstwerk. Jetteke Bolten, voorzitter Cultuurfonds, heeft een korte toelichting gegeven over de locatiekeuze van het kunstwerk. 

Juist 22 september was gekozen, in het kader van Leiden European City of Science. Op de kalender was deze dag, 22 september, het thema Ommelanden.

Hercules Rhijngeestus zal in het voorjaar van 2023 geplaatst zal worden in Park Landskroon.

Uit de krant

Uit de krant