Het laden en lossen gebeurt nu vaak op straat. | Archieffoto 2019
Het laden en lossen gebeurt nu vaak op straat. | Archieffoto 2019

Laad- en losstrook Ommevoort wordt niet aangelegd

Algemeen

In augustus 2019 besloot de gemeente om aan de Ommevoort, met name voor de Jumbo en Domino’s Pizza, een laad- en losplaats te realiseren.

‘Hoop op een goede dialoog tussen gemeente, winkeliers en bewoners’

Daarbij zouden de huidige parkeerplaatsen komen te vervallen. Onder andere ook de gehandicaptenparkeerplaats. Die zou dan een stuk verderop moeten komen. Deze laad- en losplaats zou nodig zijn omdat dat de vrachtwagens niet altijd in de binnenruimte van de Jumbo naar binnen kunnen rijden vanwege de hoogte (inpandig laden en lossen kan niet altijd) maar ook andere vrachtwagens parkeren nu op de openbare weg en fietsstrook. De laad- en losstrook zou ook moeten voorkomen dat er nog langer geladen en gelost moet worden op straat. 

Tegen dit besluit, dat de bewoners van de Ommevoort destijds nogal rauw op hun dak viel, is door hen bezwaar ingediend.

De rechtbank stelde (in eerste instantie) de gemeente in het gelijk. Daarop volgde een hoger beroep ingesteld door de Vereniging van Eigenaren (VvE) bij de Raad van State. De zitting was in februari jongsleden en in maart 2022 is dat bezwaar gegrond verklaard. 

De Raad van State droeg het Oegstgeester college op om, binnen achttien weken na hun uitspraak, met een nieuw besluit te komen.

De gemeente heeft dus, met de aanvullende punten van de rechter in de hand, nader onderzoek gedaan naar de laad- en losstrook. 

Er is nog steeds vraag naar de laad- en losstrook door de winkels van Winkelcentrum Lange Voort, maar de vraag is onvoldoende ten opzichte van de overlast voor omwonenden. Daarom heeft de gemeente Oegstgeest besloten de strook niet aan te leggen. De komende tijd gaat de gemeente verder op zoek naar structurele alternatieven om de overlast door vrachtwagens die laden en lossen op straat te voorkomen.

De vereniging van eigenaren van de appartementen aan de Ommevoort is verheugd dat de gemeente Oegstgeest definitief heeft besloten dat er geen laad- en losplaats komt aan hun straat . Om onder andere de verkeerssituatie rondom de Ommevoort veiliger voor alle weggebruikers te maken hoopt de VvE dat er binnenkort een constructieve dialoog tussen de gemeente Oegstgeest, winkeliers en bewoners zal plaatsvinden.

Uit de krant

Uit de krant