De opruimers in weer en wind aan het werk. | Foto's Willemien Timmers
De opruimers in weer en wind aan het werk. | Foto's Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Oegstgeest is weer een stukje schoner

Algemeen

Afgelopen zaterdag, 17 september, was het World Cleanup Day. Ook in Oegstgeest gingen op diverse plekken groepen bewoners de straat op om hun leefomgeving een stukje schoner te maken. De opruimers, onder wie wethouder Elfred Bus, trotseerden menig buitje tijdens de actie.

‘Opvallend weinig zwerfvuil op straat - wel veel peuken’

Door Willemien Timmers

Opvallend was dat door de meeste opruimers geconstateerd werd dat er niet veel zwerfvuil op straat lag. “Het is wel eens erger geweest”, zei een bewoonster van Nieuw-Rhijngeest die al meerdere jaren aan de actie deelneemt. “Dat zal ook wel komen omdat er nu minder wordt gebouwd in de wijk, en er dus minder plastic wegwaait.” Het meeste vuil bleek te liggen bij bankjes en bushaltes. “We hebben hier bij de bushalte veel sigarettenpeuken van de grond geraapt.” Door de giftige stoffen die achterblijven op de peuken en de plastics waar het filter van gemaakt is, vormen peuken een flinke bedreiging voor de natuur. Vandaar dat de schoonmakers vaak heel precies te werk gingen. De oudste deelnemer aan World Cleanup Day was Cornelia Middelkoop. Al ver in de negentig, en toch was zij het die haar buurtgenoten opporde om samen hun wijkje schoon te maken. “Het is ongelofelijk hoeveel energie zij heeft en hoe zij de buurt bij elkaar brengt”, sprak een buurvrouw waarderend.

Rond Sporthal De Cuyl ruimde een groep D66-leden op, en ook in de Willem Vogellaan in Haaswijk zag de straat er aan het eind van de dag weer spik en span uit.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
World Cleanup Day 2022
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant