Een SOEK-foto van uit het prille begin.
Een SOEK-foto van uit het prille begin.

Kringloopwinkel SOEK is jarig

Algemeen

Kringloop SOEK Oegstgeest bestaat aanstaande zaterdag, 24 september, acht jaar. Geen jubel-of-lustrumjaar, maar in deze tijd waarin duurzaamheid een steeds grotere rol gaat krijgen in onze samenleving, is de verjaardag van de SOEK toch een aanleiding om stil te staan bij het verleden, heden en toekomst van deze kringloopwinkel.

Inge Harkema is vanaf het prille begin betrokken geweest bij de Soek en is dat nu nog steeds in haar functie van vertrouwenspersoon. “Het idee om een Kringloopwinkel in Oegstgeest op te zetten werd geboren tijdens de koffieochtenden van de netwerkorganisatie Civil Society Club. Het initiatief vond meteen gehoor bij een stuk of twintig enthousiastelingen, waarvan een achttal overbleef.” Deze acht gingen aan de slag met allerlei zaken zoals het vaststellen van de doelen, welke locaties mogelijk zouden zijn, wat ze zouden willen verkopen, hoe het logo eruit zou zien en voor welke rechtsvorm er gekozen zou worden.

De belangrijkste doelen werden het bevorderen van sociale interactie, het verminderen van de afvalberg (duurzaamheid) en ondersteuning van goede doelen. “De spullen die we zouden verkopen zouden kwaliteitsspullen zijn, om onderscheidend te kunnen zijn. Het vinden van de locatie bleef een vraagteken opleveren, maar er werd doorgezet.”

Door een initiatiefneemster van het eerste uur, Aisha de Vidal de St. Germain, werd er met een knipoog naar de Arabische Souk een mooi logo ontworpen. De rechtsvorm werd een stichting en op 24 september 2014 werd daarvoor getekend. De Stichting Oegstgeester Kringloop was een feit.

De huisvesting bleef een probleem, er werd besloten om te starten als pop-up winkel, eerst buiten en later in de grote zaal van het toenmalige Gemeentecentrum. Dat gaf natuurlijk heel veel gedoe, iedere keer de spullen uitpakken en inpakken en waar moesten ze de spullen opslaan? En die kou die de vrijwilligers moesten trotseren als de pop-up buiten was!

Toch was het een groot succes, vele Oegstgeesters vonden het een mooi en nuttig initiatief, maar een betere locatie was voor het bestuur toch echt wel een grote wens.

Die ging op 4 januari 2016 in vervulling. uit handen van de wethouder ontving het bestuur van de Soek de sleutel van het voormalige Carp gebouw, waar de kringloopwinkel twee jaar de tijd kreeg om te bewijzen dat de exploitatie van een kringloopwinkel gerund door louter vrijwilligers in Oegstgeest rendabel was.

Rendabel was het, maar na twee jaar had de gemeente het pand voor een ander doel nodig en moest er weer een nieuw onderkomen gevonden worden.

Dat werd de plek waar ooit het Kinderdag De Harlekijn was op de Endegeesterstraatweg 1a. Ondertussen was de financiële situatie zo goed dat er een behoorlijke huur betaald kon worden en stond de Stichting op eigen benen.

Daar op de Endergeesterstraatweg is de Soek uitgegroeid tot een mooie, gezellige kringloopwinkel waar er fraaie en nuttige spullen verkocht worden. Vele klanten uit Oegstgeest en ook van daarbuiten bezoeken de winkel wekelijks en er is zelfs sprake van een vaste klandizie, die niets wil missen van wat de Soek te koop aanbiedt. Bovendien biedt de Soek voor de vele vrijwilligers een plek waar men zich nuttig voelt en waar de sociale contacten veel voor hen betekenen.

Het bestuur van de stichting laat weten dat het goed gaat met de Soek en dat de financiële situatie gezond is, maar wat betreft de huisvesting blijft de toekomst onzeker. Omdat er tot nu toe geen enkel geschikt pand gevonden werd, wordt nu de mogelijkheid onderzocht om zelf een duurzaam gebouw te laten bouwen.

Zaterdag 24 september wordt de achtste verjaardag van de Soek feestelijk gevierd met een aardigheidje voor de klanten die de winkel dan bezoeken.

“Laten we hopen dat de Soek nog vele verjaardagen kan gaan vieren!” zegt vrijwilliger Inge de Jong tenslotte.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant