De wijkagenten gingen vanaf het water gesprek met woonbootbewoners en booteigenaren in gesprek over onder andere de vaarsnelheid. | Foto Willemien Timmers
De wijkagenten gingen vanaf het water gesprek met woonbootbewoners en booteigenaren in gesprek over onder andere de vaarsnelheid. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Ongewone patrouille wijkagenten

Algemeen

Wijkagenten Pieter Brussee en Jeen Brinksma kozen eind juli het ‘ruime sop’ van de Haarlemmertrekvaart om nu eens ‘vanaf de andere kant’ met woonbootbewoners en booteigenaren in gesprek te gaan.

“De laatste tijd wordt er op dit traject te vaak te hard gevaren”, legt Brussee uit. “Dat we nu al suppend de Trekvaart verkennen is voor ons een ludieke manier om aandacht te vragen voor een verantwoorde snelheid op het water.”

De maximum vaarsnelheid op de provinciale vaarwegen in Zuid-Holland is over het algemeen 12 of 9 kilometer per uur. In de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 6 kilometer per uur. “Vaar je harder, dan breng je jezelf en anderen in gevaar en vaar je walkanten kapot. Ook lopen hebben woonboten schade op”, aldus de wijkagent.

Carine Zandee, die woont aan de Haarlemmertrekvaart, is blij met het initiatief. “Leuk dat de heren langskwamen. Ik heb ook een gezellig praatje met ze gemaakt. Leuk initiatief, en nog milieuvriendelijk ook. Hier in de trekvaart is de maximumsnelheid maar 6 kilometer per uur, wandeltempo. Het vaargedrag van - helaas - veel schippers van pleziervaartuigen is zo, dat dat niet genoeg onder de aandacht kan worden gebracht. Dat moet wel, want we hopen dat wat meer mensen zich aan de snelheidslimiet van 6 kilometer per uur gaan houden.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant