Afbeelding
Foto: Lynn Mans

Omwonenden nemen kijkje bij noodopvanglocatie vluchtelingen

Algemeen

Afgelopen donderdag, 28 juli, was er voor omwonenden van sportcomplex de Cuyl de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij de opvanglocatie die daar is gerealiseerd. In een week tijd hebben de veiligheidsregio en de gemeente Oegstgeest de opvanglocatie ingericht om een deel van de vluchtelingenstroom vanuit Ter Apel op te vangen. 

Door Lynn Mans

In sporthal De Cuyl zijn twintig kamers met elk vier bedden opgezet om in totaal 75 vluchtelingen te huisvesten. “Er staan dus iets meer bedden dan dat er vluchtelingen zijn zodat we de ruimte hebben om gezinnen privacy te geven”, aldus Henri Verhegge van de veiligheidsregio. Het zal voornamelijk gaan om nareizende familieleden van vergunninghouders die al in Nederland verblijven.

Elk kamertje heeft een eigen lamp boven de ruimte hangen en beschikt over een kast met vier kluisjes, voor elk bed één kluisje. Er zijn ook twee stopcontacten in elke kamer. Naast de kamers zijn er in de sporthal een aantal stoelen en tafels opgezet om iets meer ontspanruimte te bieden. De kleedkamers van de sporthal zijn geschikt om in de sanitaire behoeftes van de vluchtelingen te voorzien. Niet de gehele sporthal is in gebruik, zo kan het andere deel van de hal worden gebruikt om activiteiten voor de vluchtelingen te organiseren.

De materialen en logistiek worden allemaal door de veiligheidsregio verzorgd, de gemeente verzorgt de locatie en de inzet van vrijwilligers. De Veiligheidsregio treedt op bij rampen en crises, zoals nu het geval is in Ter Apel waar een tekort aan slaapplaatsen ertoe leidde dat vluchtelingen buiten moesten slapen. “Het doel van deze noodopvang is om het probleem voor Ter Apel te verzachten”, aldus Verhegge. De vluchtelingen verblijven tot 1 september in de Cuyl, daarna worden zij verplaatst naar de gemeente Zuidplas (Moordrecht).

Vanwege de noodopvang kan de sporthal tijdelijk niet worden gebruikt voor sportonderwijs of door de sportclubs. De fysiopraktijk die in de sporthal aanwezig is, blijft wel open. Vanaf 5 september kan er weer in de sporthal gesport worden.

Wie interesse heeft om te helpen of nog vragen heeft, kan hiervoor terecht op de website www.oegstgeest.nl/inwoners/actueel/crisisopvang-in-de-cuyl of in de ochtend bellen naar 14 071.

Uit de krant

Uit de krant