Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Duy Anthony Huynh

Oekraïens pop-up restaurant als verrassing gastgezinnen

gastvrijheid n Woensdagavond 20 juli werd Dorpscentrum Oegstgeest omgetoverd tot een Oekraïens pop-up restaurant. Zo’n twintig vluchtelingen bereidden een traditioneel Oekraïens menu als dank voor hun gastgezinnen en andere vrijwilligers die hen hebben opgevangen toen zij in Oegstgeest terechtkwamen.

Op de woensdagavonden organiseert de gemeente Oegstgeest al sinds enige maanden bijeenkomsten in het Dorpscentrum voor alle Oekraïense vluchtelingen. Tijdens die avonden kunnen de Oekraïners praktische vragen stellen aan de gemeente Oegstgeest en sociaal makelaar Sietske Steenbergen, maar ook kennis met anderen en steun vinden bij elkaar. Tijdens een van deze avonden werd het idee geboren om een Oekraïens diner te bereiden voor de gastgezinnen.

De gemeente Oegstgeest sponsorde een deel van de kosten, en ook de PCI (Parochiële Charitas Instelling) van de RK Augustinus Parochie en de Rotary Oegstgeest e.o droegen bij om dit evenement mogelijk te maken. Bloemenkiosk Corinda was bereid geel-blauwe boeketten voor op tafel tegen een sterk gereduceerde prijs te leveren en ook het Dorpscentrum kwam de Oekraïners zoveel mogelijk tegemoet.

De uitnodigingen voor het diner werden gemaakt door de kinderen en persoonlijk overhandigd aan de gastgezinnen en andere vrijwilligers die zij wilden bedanken.

Op woensdagavond 20 juli werden, na alle voorbereidingen en een halve dag hard werken in de keuken van het Dorpscentrum, de gasten ontvangen in een feestelijk versierde zaal. De gasten werden niet alleen verrast door de zeer smakelijke gerechten, maar ook door een Oekraïens koor dat speciaal voor deze gelegenheid optrad. Zij zongen Oekraïense volksliederen en het volkslied.

Op de avond vond er ook een veiling plaats voor het goede doel: er is een stichting in Oekraïne die kinderen in nood bijstaat. Er werd een schilderij van een zonnebloem geveild, gemaakt door een Oekraïens meisje. Er werd flink geboden, en uiteindelijk was Tim van Tongeren, de wethouder, de hoogste bieder. Veel aanwezigen gaven daarnaast nog een extra donatie, waardoor uiteindelijk ruim 800 euro werd opgehaald. Via FaceTime werd contact gezocht met de initiatiefneemster in Oekraïne, die alle gulle gevers hartelijk bedankte.

Het was een avond met een lach en een traan, die werd afgesloten met een dankwoord van alle Oekraïners en groot applaus van de aanwezigen voor de geweldige avond.

n Zo’n twintig vluchtelingen bereidden een traditioneel Oekraïens menu

Meer berichten