Margriet Smeets samen met lintjes-aanvrager Wout de Bruijne en burgemeester Emile Jaensch.
Margriet Smeets samen met lintjes-aanvrager Wout de Bruijne en burgemeester Emile Jaensch.

Margriet Smeets verrast met Koninklijk lintje

Algemeen

Vrijdag 1 juli nam Margriet Smeets afscheid als vrijwilligster in de palliatieve zorg. Het was een grote verrassing voor haar dat zij op haar afscheid werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontving die Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest. Margriet Smeets was en is echt iemand met hart voor de zorg in het algemeen en de palliatieve zorg in het bijzonder; zij combineerde geruime tijd haar vrijwilligerswerk met haar werk als verpleegkundige, leidinggevende in de zorg en docent Verpleegkunde.

Maar liefst 25 jaar was Margriet Smeets secretaris van de stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omstreken, beter bekend als de VPTZ. Maar daarnaast deed zijn nog zoveel meer. “Uw leven lang zorgt u al voor anderen, daarin gesteund door uw man Mattie die dus net zo onzelfzuchtig is. Het lijkt wel alsof uw energievoorraad onuitputtelijk is. Wat u als vrijwilligster naast uw betaalde banen voor een ander deed, is voor velen al meer dan een dagtaak”, sprak Jaensch tijdens de receptie.

Sinds een jaar is Smeets met pensioen, maar stilzitten doet ze niet. “Als de VPTZ niet gefuseerd was, was u misschien nog wel jaren doorgegaan. Met name voor terminaal zieke mensen in de thuiszorg heeft u oneindig veel betekend. Dankzij mensen zoals u konden zij, en hun familieleden, het beste uit de hen nog resterende tijd halen.” 

Verpleegkundige

Dat Smeets hart op de goede plaats zit, bleek al lang geleden. Ze koos in haar jonge jaren voor een opleiding tot verpleegkundige in ziekenhuis De Wever in Heerlen. Ook toen deed ze er al vrijwilligerswerk bij en gaf reanimatietrainingen voor de Nederlandse Hartstichting. Later, toen ze bij de Hogeschool Leiden werkte, hielp ze buiten schooltijd mee bij het opstellen van verpleegkundig lesmateriaal. 

Persoonlijke benadering

“In uw bestuursfuncties bent u vooral geliefd geworden door uw persoonlijke benadering en aanwezigheid op de werkvloer”, sprak de burgemeester. Iemand zei onder de indruk te zijn dat u iedere vrijwilliger bij naam kende. Voor iédereen was duidelijk dat u geïnteresseerd bent in de mens, of die nu terminaal ziek, vrijwilliger of zorgprofessional was.”

Jong van geest vond Margriet Smeets haar plek tussen de ouderen. Het vrijwilligerswerk bij de VPTZ, combineerde ze met haar werk in de gezondheidszorg en in het hoger onderwijs. 

Smeets hield nauw en trouw contact met de vrijwilligers, coördinatoren, andere bestuursleden en tal van gelieerde organisaties. ‘Een bindmiddel’ en ‘de spil’, zijn woorden die dan ook vaker terugkwamen in de beschrijvingen van haar. “Mede door uw inzet is er in de gemeenten Leiden, Zoeterwoude, Voorschoten, Oegstgeest, Leiderdorp en Teylingen een sluitend netwerk ontstaan, waarin vrijwilligers zorgdragen voor nabijheid in de thuissituatie en de palliatieve terminale fase.”

Harde werker

Margriet Smeets stond en staat bekend als een harde werker. “Iemand die ontzettend veel werk achter de schermen verrichte en daarbij nooit een steek liet vallen ... U was de constante factor, geroemd om uw geheugen bij alle wisselingen in bestuurs- en vrijwilligersbestand. ... Een steunpilaar voor zowel mensen als de organisatie, dat is wat u bent.”

Bij Pro-Cura in Leiderdorp werd Smeets in 2018 lid van de cliëntenraad. Ze hield er de ontwikkelingen rond de wet- en regelgeving over de medezeggenschap van de cliënten bij. Ook bezocht u cliënten en ondernam allerlei activiteiten met hen. 

In het voorjaar van 2021 ging Smeets met pensioen. Dat moment viel samen met de fusie van de VPTZ met Hospice lssoria, waarbij de functie van secretaris kwam te vervallen. Een mooi moment om het dus eindelijk eens wat rustiger aan te doen. “Maar wat deed u? U trad toe tot het gezámenlijke bestuur, om zo de overgang naar de nieuwe stichting goed te begeleiden. Dat deed u met dezelfde zorg en aandacht die u zo typeert. En wat u nóg meer typeert is dat u in staat was om over het opheffen van uw functie heen te stappen.”

Mantelzorger

“Mevrouw Smeets: als ik u een beetje probeer in te schatten, denk ik dat u nooit zult stoppen met voor anderen te zorgen”, ging Emile Jaensch verder. “Wat niet iedereen weet, is dat u dat ook privé deed en waarschijnlijk nog steeds doet. In uw oude buurt was u mantelzorgster en ook voor een familielid met progressieve MS stond u meer dan klaar. Liefst zeven jaar zorgde u voor het warme eten op de woensdagen. En om de week zorgde u voor de opvang van de kinderen. In hun vakanties nam u ze zelfs in huis. Ik hoop voor uw man Mattie, dat er ook nog wat tijd voor hem overbleef, met zo’n bezig bijtje.”

Niet rustiger aan

Het is een illusie om te denken dat Margriet Smeets het nu wat rustiger aan gaat doen. “Ik heb begrepen u coördinator gaat worden bij het Oranjefonds.” Een onderscheiden coördinator weliswaar, die lid is in de Orde van Oranje-Nassau. “Want, beste mevrouw Smeets, het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om u deze Koninklijke Onderscheiding toe te kennen.”

Margriet Smeets is nu lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Uit de krant

Uit de krant