Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Thomas en Kiki Kuiper achter hun stand van Les Tonneliers. </p>

Thomas en Kiki Kuiper achter hun stand van Les Tonneliers.

(Foto: Carina Kralt-Bos)

La douce France in Oegstgeest

Kiki en Thomas Kuiper en hun Oui rosé 

Het is druk als ik zaterdagmiddag de stand van les Tonneliers bezoek die voor de ingang van Slagerij van der Zalm aan de Lange Voort staat. Een paar mensen nippen uit een klein plastic wijnglas terwijl ondertussen iemand een paar flessen wijn afrekent. Kiki en Thomas Kuiper zijn verrast over de grote belangstelling die er al vanaf de ochtend is voor hun stand en in het bijzonder het product dat ze verkopen: de Oui rosé. “Volgens mij lezen veel mensen de Oegstgeester Courant, want iedereen weet dat we vandaag hier staan en komt doelgericht met een stevige tas aanzetten”, aldus Thomas. Hij is net nog wat dozen wijn gaan halen om de voorraad aan te vullen die in een paar uur tijd behoorlijk geslonken is. “Een verschil met Frankrijk is wel dat de Fransen er totaal geen moeite mee hebben om al vroeg in de ochtend wijn te drinken, dat is hier wel anders.”

Door Carina Kralt-Bos

Enthousiast vertellen Kiki en Thomas over hun wijnavontuur dat begint als de coronacrisis uitbreekt. Waar de meeste dan teruggrijpen op vastigheden besluit dit stel juist om hun vaste baan op te zeggen en voor een half jaar naar Frankrijk te vertrekken. Doel is om te ontdekken of ze wijnboer willen worden. Bij verschillende wijnmakers gaan ze in de leer en als de tijd voorbij is, plakken ze er nog een periode aan vast om ook de koude en natte maanden van januari en februari mee te maken. 

Het stel is hierna nog meer overtuigd van wat ze willen en dat is definitief vertrekken naar Frankrijk. Niet om zelf wijnboer te worden maar om wijn te importeren uit de Languedoc. Deze streek stond vroeger vooral bekend om de massaproductie van wijn maar er is een nieuwe generatie wijnboeren opgestaan die het over een andere boeg gooit en bewust kiest voor kleinschalige biologische en biodynamische wijnproductie. 

Oud wijnmakershuis

In het plaatsje Puissalicon betrekken Kiki en Thomas een oud wijnmakershuis met een grote kelder die ideaal is om wijn in te bewaren. In de begingperiode brengen ze de verkochte wijn nog zelf langs bij de klanten in Nederland om binding met ze op te bouwen. Dit concept blijkt al snel niet meer houdbaar. Nu laden ze twee a drie keer per jaar een vrachtwagen vol met wijn. Deze gaat dan richting Oegstgeest en vandaar wordt de wijn bij de klanten bezorgd. 

De garagebox van de opa van Thomas (die tot zijn negentiende jaar in Oegstgeest woonde) dient voorlasnog als opslagruimte, maar niet voor lang meer. Eind van het jaar gaan ze over naar een nieuwe opslagruimte: wederom in Oegstgeest. 

Oui rosé

De focus van les Tonneliers ligt inmiddels niet meer alleen op de wijnimport want sinds kort maken Kiki en Thomas samen met één van de wijnboeren hun eigen rosé genaamd Oui. Deze wijn timmert aardig aan de weg en staat al op de wijnkaart van Villa Beukenhof en de Kaagsociëteit. 

Op zaterdag 11 juni was Oegstgeest aan de beurt en, eerlijk is eerlijk, de strakblauwe lucht en stralende zon hielpen een handje mee. En ik ging natuurlijk ook niet met lege handen naar huis. 

Wil je meer weten over de wijnen van Kiki en Thomas of hun verhaal? Bezoek dan hun website www.lestonneliers.nl of hun instagrampagina @lestonneliers.

Meer berichten