Logo oegstgeestercourant.nl

HackShield-spelers officieel gehuldigd als Cyber Agent

Op woensdagmorgen 1 juni werden drie leerlingen van drie verschillende basisscholen in Oegstgeest bezocht door burgemeester Emile Jaensch en wijkagent Pieter Brussee.

Door Marja Schakelaar

Deze leerlingen hadden meegespeeld met de cybersecuritygame HackShield voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Dit is een spannend spel over de gevaren van het internet. Na het downloaden van de app kun je meedoen en punten verzamelen. Het leert kinderen online skills waarmee ze zich kunnen wapenen tegen cybercriminaliteit. Kinderen kunnen door het spelen van de game Junior Cyber Agent worden met als doel dat ze hun ervaringen en het geleerde zelf toepassen en ook kunnen bespreken met en overbrengen aan hun (groot)ouders.

Jelle Russchenberg (11 jaar) van basisschool De Kring (locatie Willibrord) werd als eerste gehuldigd. Daarna was Lizanne van Wageningen (9 jaar) van basisschool Het Dok aan de beurt. Zij was de gouden winnaar met maar liefst 14.410 punten. Ook zij werd als verrassing met haar hele groep uit de klas gehaald om voor het schoolgebouw uit handen van de burgemeester haar certificaat te ontvangen. In aanwezigheid van haar ouders kreeg ze ook de speld voor gouden HackShield Cyber Agent. Zij had de game in de meivakantie op de laptop van opa en oma gespeeld. Opa wilde haar helpen met het inloggen, maar Lizanne was terughoudend met het delen van haar wachtwoord. Hiervoor werd ze geroemd door de burgemeester. “Misschien word je later wel een collega van wijkagent Pieter, want we zien steeds meer digitale criminaliteit”. Ook wijkagent Pieter gaf aan dat opsporing op het gebied van digitale misdrijven een steeds belangrijkere inzet van het politiecorps verlangt.

Daarna nodigde hij Lizanne uit om een klein rondje te maken in de politiebus, natuurlijk inclusief blauwe zwaailichten en sirene. Ook het interview voor regionale omroep Unity.nu was een spannend moment voor Lizanne.

Daarna vertrok het gezelschap voor de uitreiking van het certificaat en speld naar de school van de derde HackShield prijs aan de leerling met als spelersnaam Teddy9.

Veiligheidsmarkt

Op zaterdag 18 juni (11.00-16.00 uur) vindt er op parkeerplaats Ommevoort bij winkelcentrum Lange Voort een Veiligheidsmarkt plaats. Daarin kan men onder andere ook HackShield spelen in het mobiele media lab. Andere activiteiten: Rijd een rondje mee met de brandweer, blus een vlam in de pan, zoek de brandgevaren, neem een kijkje in een hennepkwekerij, leer reanimeren en leer hoe je een AED gebruikt.

Meer berichten