Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Wil van Elk

Nog even drukte op het hoge nest

Drie ooievaartjes op het punt om uit te vliegen Al heel wat maanden genieten Oegstgeester wandelaars en fietsers van het ooievaarsgezin dat zijn residentie heeft op het hoge nest dat in het Landje van Bremmer staat.

Het nest heeft sinds de plaatsing in 2012 heel wat meegemaakt. De nestpaal die eerder op het landje stond werd niet bewoond, waarschijnlijk omdat hij niet stabiel genoeg was. Toen deze omwaaide, financierde De Ronde Tafel een nieuw, stevig nest, en sindsdien is het elk jaar ‘raak’.

Ooievaars brengen drie tot vijf jongen groot. Vorig jaar werden er op het Oegstgeester nest drie ooievaarsjongen grootgebracht, en dit jaar lijken het er opnieuw drie te zijn.

Binnenkort zullen deze ooievaartjes op eigen benen moeten staan, en zullen ze hun vleugels uitslaan.

De kans is overigens aanwezig dat ze Nederland niet zullen verlaten. Een flink deel (twintig procent) overwintert in Nederland, maar de meeste vogels trekken in het najaar naar Afrika.

Met 28 ooievaars uit diverse landen werd in 1969 een fokprogramma opgezet, waarvan wel gezegd kan worden dat het een succes was. Alleen al in en rond Leiden zijn vier nestplaatsen te vinden waar de ooievaars de laatste jaren met succes hebben gebroed. In Warmond zijn ze te vinden op het open stuk land langs de Herenweg bij landgoed Oostergeest. Onze ‘eigen ooievaars’ zijn te vinden op het Landje van Bremmer.

Oegstgeest hoopt haar eigen ooievaarsechtpaar nog vaak terug te zien.

Meer berichten