Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Willemien Timmers

Beeld ‘Opvliegende duif’ onthuld

Dorpscentrum Oegstgeest neemt afscheid van ‘Vrijzinnige Protestanten’Afgelopen zaterdag, voorafgaand aan het afscheid van pastoraal werker Gerrie Kooijman-van Andel, werd in de tuin van Dorpscentrum Oegstgeest een prachtig beeld van een opvliegende duif onthuld.

Het beeld is een geschenk van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten Leiden-Oegstgeest (VVP) en het Steunfonds van de VVP als dank voor de jarenlange samenwerking met het Dorpscentrum. VVP-voorzitter Chris de Jonge hield voorafgaand aan de onthulling in de zonnige tuin een korte toespraak.

Met de pensionering van Gerrie Kooijman, en de opheffing van de Stichting VVP komt er na 124 jaar een einde aan de georganiseerde Vrijzinnigheid in Leiden-Oegstgeest en ook aan de band tussen de Vrijzinnigen en het centrale gebouw in Oegstgeest, dat vroeger het Gemeentecentrum heette en sinds 2017 bekend staat als Dorpscentrum Oegstgeest.

“Vijfenvijftig jaar lang zijn de Vrijzinnigen hier aanwezig geweest, vanaf het moment dat het Gemeentecentrum in 1967 werd gebouwd door de Hervormde Gemeente in Oegstgeest, de Vereniging van Vrijzinnige Hervormden Leiden-Oegstgeest en het Groene Kruis. Tot eind 2016 hebben de Vrijzinnigen in Oegstgeest hier hun diensten en activiteiten gehouden. Ook toen de diensten stopten en de Vereniging werd opgeheven, bleven zij hier hun activiteiten houden. Dat gebeurde onder de nieuwe naam AVP, Activiteiten Vrijzinnige Protestanten.”

Vanwege die lange verbondenheid met het Gemeente- en Dorpscentrum, kwam binnen het bestuur van het Steunfonds het idee op om als een soort afscheidscadeau aan het Dorpscentrum iets te schenken dat blijvend herinnert aan ‘de Vrijzinnige aanwezigheid’ in dit gebouw. Het is een beeld geworden voor in de tuin van het Dorpscentrum.

Het beeld is gemaakt door de kunstenares Josephine Wortelboer en gegoten door de kunstenaar Anton ter Braak. Uitgangspunt voor dit beeld was het logo dat de VVP Leiden-Oegstgeest jarenlang heeft gebruikt: een opvliegende duif.

Het beeld werd door De Jonge, namens alle Vrijzinnigen in Oegstgeest en Leiden officieel aangeboden aan Joop Verdonk en Christine Westerweel van Dorpscentrum Oegstgeest. Deze drie onthulden gezamenlijk dan ook het beeld, dat al direct zijn plaats veroverd leek te hebben.

Na de onthulling begon de afscheidsbijeenkomst van Gerrie Kooijman met als belangrijke bijdrage een korte lezing van Prof. Benjamins over de toekomst van de Vrijzinnigheid. Daarna waren er enkele korte toespraken en was er muziek. De bijeenkomst eindigde met een receptie. 

Meer berichten