Burgemeeste Emile Jaensch bij het jong ogende echtpaar Houps. |
Burgemeeste Emile Jaensch bij het jong ogende echtpaar Houps. | Foto: Willemien Timmers

Jan en Yvonne Houps zestig jaar getrouwd

Algemeen

Op dinsdag 26 april bracht burgemeester een bezoek aan het echtpaar Houps-Bredewold om samen met hen in de feestelijk versierde huiskamer aan de Erasmuslaan, hun zestigjarig huwelijksfeest te vieren.

Hoe een vossenstaart leidde tot een huwelijk 

Het diamanten paar is nog steeds erg fit, en mevrouw Yvonne Houps is zelfs nog werkzaam op de Leidse universiteit. “Ik ben al jarenlang met veel plezier verbonden aan de universiteit”, vertelde ze terwijl ze haar gasten van een lekker gebakje voorziet. “Nog steeds ben ik voorzitter van de personeelsvereniging. Ook heb ik in het verleden iedereen leren omgaan met de computer. Nu help ik nog bij het toezicht op de tentamens.”

Mijnheer Houps heeft een bloeiend aannemersbedrijf gehad in de Leidse regio. Trots vertelde hij hoe ze het huis waar ze nog steeds in wonen 34 jaar geleden casco kochten en samen zo inrichtten als ze wilden.

Het paar trouwde zestig jaar geleden in Leiden, toen ze 20 en 23 jaar oud waren. Hun ontmoetingsverhaal is bijzonder. “Jan woonde in de Kooi, en was met zijn scooter door de Professorenwijk gereden. Daar verloor hij zijn vossenstaart, die hij aan zijn helm had vastgemaakt. En laat ik die staart nou vinden!”, vertelde Yvonne Houps. “Via een vriend, wiens broer een collega van Jan was, kwam ik erachter van welke leuke jongen de staart was.” Jan kwam de vossenstaart ophalen en vlak daarna was het ‘aan’. 

Na hun bruiloft woonde het jonge stel een tijdje in bij de ouders van de bruid, tot ze samen in het huis van expats konden trekken en daarbij ook nog vier jaar voor hun zoon zorgden die zo Leiden naar de middelbare school kon blijven gaan. Na enkele verhuizingen binnen Leiden verhuisde het jonge gezin naar Haaswijk. “Naar dit prachtige huis met vrij zicht op de Haarlemmertrekvaart”, zegt Jan. “We fietsen veel in de prachtige omgeving.”

Hun leven kende hoogte- en dieptepunten. Zo verloren ze hun dochter. Haar tweede huis op Bali wordt nog steeds door het Oegstgeester echtpaar als Bed & Breakfast verhuurd aan gasten. Hun zoon woont in Oegstgeest, en die was dan ook samen met zijn vrouw en hond Loe aanwezig om het feest te vieren.

Eerder was het diamanten echtpaar al verrast met een high tea met al hun vrienden. Burgemeester Jaensch wenste het bruidspaar nog vele mooie jaren toe in Oegstgeest.

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant