Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Wim de Winter

Koningsdag druk en zeer gezellig

oranje n Vanwege de beperkingen rondom de coronapandemie lag het feestprogramma van Koningsdag twee jaar nagenoeg stil. Nu een einde aan de lockdown is gekomen, kon het weer: feestvieren! De activiteiten van de Oranjevereniging werden dan ook druk bezocht.

Door Wim van Tuijl

Voorzitter van de Oranjevereniging Oegstgeest. Linda van der Zon, kijkt tevreden terug op Koningsdag, woensdag 27 april.
De dag begon met het ontbijt voor de gedecoreerden van dit jaar en eerdere jaren. Burgemeester Emile Jaensch en zijn partner Vera de Kort waren aanwezig op dit ontbijt dat om 8.00 uur plaatsvond in het clubgebouw van de voetbalvereniging FC Oegstgeest. Daarna liep het gezelschap achter drumfanfare FBL naar het gemeentehuis. Na het hijsen van de vlag werd de aubade afgenomen, die werd afgesloten met het zingen van het bekende eerste en zesde couplet van Het Wilhelmus. Daarna verzorgde FBL een muzikale rondgang bij alle bejaardenwooncentra in Oegstgeest. Bij locatie Wijckerslooth van Marente werd koffiegedronken met een aantal bewoners.


Op het terrein van het gemeentehuis begonnen na de aubade de kinderspelen. De opkomst was massaal. Het was drukker dan ooit. “Wellicht een teken van de blijdschap van iedereen dat deze activiteiten na twee jaar weer mogelijk waren. Maar ook het gunstige weer en de uitnodiging aan kinderen van statushouders en hier verblijvende Oekraïense kinderen kunnen de opkomst hebben beïnvloed”, sprak Linda van der Zon. 

Met genoegen zag ze de lange rij bij de promotiestand van de Oranjevereniging, waar de vrijwilligers tientallen nieuwe leden inschreven en het nog nooit zo druk hebben gehad. De kinderen genoten volop van het programma.

Diverse verenigingen boden op Koningsdag clinics aan voor kinderen. Bij korfbalvereniging CKV Fiks, cricketclub Ajax, hockeyclub LOHC, drumfanfare FBL, handboogvereniging Attila en scoutingvereniging Sagara Satrya’s kregen kinderen een inkijk in het reilen en zeilen van de vereniging.

In de middag waren er ook op het feestterrein aan de Hofdijck veel activiteiten voor de jeugd. Kinderen konden deelnemen aan de Kids adventure games. Daarin waren opgenomen: Western Run, Scout Run, en beklimmen van het Kasteel met hangbrug.

Knikkers en dikke banden

Daarnaast stonden de Détom Dikke Banden Race en de voorrondes van het NK Knikkeren ook weer op het programma.

Bij de jongste jongens wonnen op de fiets Abel van Laan (1), Philip van Rijn (2) en Thijmen Blok (3). In de iets oudere categorie kregen Joep Claessens (1), Oliver Smith (2) en Matteo Malgaam (3) een prijs. Bij de oudste jongens won Dimitrie Klenks de race na Sweeler van der Gaag. Bij de meisjes won Amke Steenbergen. Tweede werd Josephine Gillet en de derde prijs was voor Valérie van Rijn.

Burgemeester Emile Jaensch reikte ook de prijzen uit aan de beste drie van het knikkeren. Lisa van der Lans, Victoria Jongsma en Elin Burgerhout eindigden op respectievelijk de eerste, tweede en derde plaats.

In muzikaal opzicht konden kinderen deelnemen aan de Silent Disco. Ook was er een kinderfiets-puzzel-kastelentocht van ongeveer tien kilometer.

Volwassenen konden ook intekenen voor een fietstocht. Er was een tocht van 25 kilometer en voor de E-bikers 65 kilometer.

Big Band en Bart Heemskerk

Het middagfeest was op twee locaties: De Hofdijck en café De Gouwe. Vanaf 13.00 uur opende de bar van de Ronde Tafel Oegstgeest aan de Hofdijck haar ‘deuren’. Naast drank waren ook broodjes worst en porties saté verkrijgbaar, zodat de inwendige mens versterkt kon worden. Niet meer weg te denken is een optreden van de Big Band, die allerlei muziekstijlen speelde, waaronder composities van Count Basie en Glenn Miller.

Bijzonder indrukwekkend was de muzikale inbreng van The Red Rose of Lochbuie Pipers and Drums. Het massaal opgekomen publiek genoot van de zo kenmerkende Schotse muziek van drums en doedelzakken. De bekende Oegstgeester DJ Pieter Walvaart verzorgde die middag in twee sessies de muziek. Tussen zijn optredens verhoogde zanger Bart Heemskerk de feestvreugde met vertolking van een breed scala aan bekende Hollandse liederen van onder meer Andre Hazes en Wolter Kroes.

Barry Badpak

Ook bij café De Gouwe was het druk. Na een optreden van Barry Badpak was er discomuziek. Het was voor eigenaar Chris Schollaart zeer bemoedigend om na de coronaellende nu ook op Koningsdag weer de ouderwetse gezellige drukte in en nabij zijn café te mogen ervaren. De sfeer was daar optimaal.

Mooie dag

Linda van der Zon zegt terug te kijken op een prachtige Koningsdag in Oegstgeest. “Ik wil nadrukkelijk alle vrijwilligers hartelijk bedanken. Zonder hen hadden we dit programma nooit kunnen uitvoeren”.

Meer berichten