Tijdens het opleveringsfeest sprak de Oegstgeestse Saskia Baatenburg de Jong over de geschiedenis van het landgoed. |
Tijdens het opleveringsfeest sprak de Oegstgeestse Saskia Baatenburg de Jong over de geschiedenis van het landgoed. | Foto: Willemien Timmers

Nieuwbouw Nieuweroord feestelijk opgeleverd

Algemeen

Een stukje Oegstgeester en Leidse historie heeft een nieuwe toekomst gekregen. Zaterdag 23 april kon het door corona uitgestelde opleveringsfeest van complex Nieuweroord aan de Rijnsburgerweg eindelijk plaatsvinden. Voortvarend was het feestcomité de afgelopen wintermaanden aan de slag gegaan om de vele aanwezige bewoners te trakteren op een prachtig programma compleet met eigen huislied.

De locatie was Oegstgeest grondgebied. Villa Nieuweroord met het bospark is een locatie met een rijk historisch verleden.

Ruim een eeuw geleden kocht de schatrijke industrieel Aleidus Bosman percelen landbouwgrond en liet deze door de gerenommeerde tuinarchitect Leonard Springer omtoveren tot een landschapspark met rosarium, moestuin en kwekerij. Achter de kapitale villa in ‘klassiek stijl’ ontstond een waar ‘land van melk en honing’ aan de Rijnsburgerweg. Zo omschreef Jan Wolkers het park in zijn boek Terug naar Oegstgeest. Als vijftienjarige tuinjongen werkte hij aan het begin van WO II voor meneer. Na het overlijden van Bosman kocht de gemeente Leiden het landgoed. 

Bij de bouw van de zusterflat stuitte men op obstakels in de grond. Opgravingen wezen uit dat hier ooit een veertiende-eeuws kasteel stond, Paddenpoel genaamd. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten verwoestte hertog Jan van Beieren het kasteel. Op de ruïnes stichtte de schatbewaarder van de Bourgondische hertog, Boudewijn van Swieten, het klooster Mariënpoel. Helaas moest het rijke nonnenklooster in de aanloop van het Beleg en Ontzet van Leiden in 1573 worden gesloopt. 

Tijdens het opleveringsfeest sprak de Oegstgeestse Saskia Baatenburg de Jong over de geschiedenis van het landgoed. Ook de Leidse wethouder Fleur Spijker en landschapsontwerper Karin Bosma spraken het gezellige gezelschap toe. Tussen de toespraken door was er volop gelegenheid voor de bewoners van Nieuweroord om nader met elkaar kennis te maken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant