Jet Bicker Caarten (Portaal), Leo Helsloot (Huurders MeerWonen), Peter Glasbeek (wethouder), Peter Hoogvliet (MeerWonen) en Anneleen Lagae (DUWO).
Jet Bicker Caarten (Portaal), Leo Helsloot (Huurders MeerWonen), Peter Glasbeek (wethouder), Peter Hoogvliet (MeerWonen) en Anneleen Lagae (DUWO). Foto: Willemien Timmers

Prestatieakkoord Wonen ondertekend door vier partijen

Politiek

‘Het is klei door een rietje blazen’

Donderdag 10 maart zetten gemeente Oegstgeest, MeerWonen, Portaal, DUWO en Stichting Huurders MeerWonen de handtekening onder de nieuwe prestatieafspraken voor 2022-2024.

De ondertekening van deze samenwerkingsafspraken is een belangrijke stap voorwaarts. Vorig jaar werd er vanwege ontevredenheid van partijen, niet getekend. “Na goed overleg is het gelukt om met alle betrokken partijen nieuwe prestatieafspraken te maken. Met deze afspraken geven zij uitvoering aan de door de raad in 2020 vastgestelde woonvisie”, vertelde wethouder Peter Glasbeek. “Het zijn belangwekkende onderwerpen die we moeten aanpakken. Meer sociale huurwoningen, meer middeldure huurwoningen, energiezuinige woningen, huizen voor bijzondere doelgroepen en woningen met een prettig formaat. Het is klei door een rietje blazen.”

De gemeente en MeerWonen hebben meer concrete afspraken gemaakt over aantallen en termijnen voor te bouwen sociale huurwoningen. “We zijn blij dat er in Nieuw Rhijngeest woningen bijkomen, al is het niet zoveel als we zouden willen. We staan voor een enorme opgave.”

Ook huurdersorganisatie Huurders MeerWonen ondertekende de afspraken. “Vorig jaar waren we nog een beetje boos op elkaar. Het niet onderteken was een schreeuw om aandacht voor meer en goede woningen. Hoop dat deze wensen nu worden gehonoreerd. Er wordt al decennialang de verkeerde kant op gekeken,” aldus Leo Helsloot. “Daarnaast moeten we de doorstroom bevorderen door de huurprijs niet zo te laten stijgen bij verhuizing.”

“De vraag stapelt”, zei ook Peter Hoogvliet van MeerWonen. “De vraagstukken worden, mede door de toestand in de wereld, steeds gecompliceerder.”

“Er gaat de komende tijd meer gekeken worden naar een goede differentiatie van de nieuwbouwwoningen. Denk hierbij aan starterswoningen en ook woningen die geschikt zijn voor senioren”, aldus de wethouder. “Alles staat onder druk, maar ik heb er vertrouwen in dat we deze afspraken na zullen komen.”

Peter Hoogvliet: “We hebben vertrouwen in de toekomstige samenwerking. Voor ons ligt de focus in deze afspraken op het bouwen van extra woningen waar mogelijk, het percentage van 25 procent sociale huurwoningen bij nieuwbouwprojecten en de differentiatie van de woningen. We zetten stevig in op informatie-uitwisseling, regelmatig contact en transparantie om te zorgen dat deze afspraken worden nagekomen”.

Jet Bicker Caarten (Portaal): “We moeten samen onze verantwoordelijkheid nemen voor wat nodig is.”

Ook vestigingsdirecteur Anneleen Lagae van DUWO is blij met de aandacht voor studentenhuisvesting. “Studenten zijn als bewoners en toekomstige kenniswerkers van toegevoegde waarde voor een gemeente op zowel maatschappelijk als economisch gebied. Het is daarom ook goed dat hier in de prestatieafspraken ook aandacht voor is”.

Samen discussieerden de aanwezigen over wat er mogelijk is aan bouwen in Oegstgeest. De grond waar de huidige Leo Kannerschool VSO op staat, kwam nog niet ter discussie. “Het vrijkomen van die grond is nog te ver weg. Het duurt nog jaren voordat de nieuwbouw van de Leo Kanner en de GDT-school zijn gerealiseerd”, aldus Glasbeek.

“Laten we goed kijken naar wat wel mogelijk is”, betoogde Hoogvliet. “Laten we zoeken naar vergeten gebieden, en voorkomen dat een projectontwikkelaar ons voor is.” Hij vertelde dat tijdens het verkiezingsdebat iedereen het een goed idee vond om ruimte voor hofjes te zoeken op twee locaties. “Dat kan ook gestapeld zijn.”

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant